Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB célja, hogy a makroprudenciális célok teljesülésével a pénzügyi rendszer fenntartható módon támogassa a gazdasági növekedést. A makroprudenciális stratégia a pénzügyi rendszert érintő rendszerszintű kockázatok és problémák kezelésére és megelőzésére képes eszköztár - mondta Virág.

A stratégiában rögzítették a legfontosabb célokat, így azt, hogy a stabil és fenntartható gazdasági növekedést támogató pénzügyi rendszerre van szüksége az országnak. A hazai pénzügyi rendszer stabilitásáért az MNB felel Magyarországon, a jegybankon belül a Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) a döntések legfőbb fóruma.

A PST három makroprudenciális stratégiai célt jelölt ki: ösztönözni a pénzügyi szereplők körültekintő kockázatvállalását, növelni a pénzügyi rendszer sokkellenálló képességét és azt, hogy a hazai pénzügyi szektor cégei minél fenntarthatóbb módon támogassák a gazdasági növekedést - sorolta Fáykiss Péter, a jegybank főosztályvezetője.

A stratégiában kitértek arra, hogy milyen politikával és konkrét intézkedésekkel mérsékli a jegybank a magyar pénzügyi rendszer nagy részét érintő, túlzott mértékű kockázatvállalást. Az MNB foglalkozik a nem teljesítő lakossági hitelek problémájának kezelésével is, de egyelőre még csak gondolkodnak a lehetséges megoldásokon - mondta Virág Barnabás.