A február 20-22. között megkérdezett 19 elemző mindegyike úgy vélte, hogy a jegybank nem módosítja a 0,9 százalékos rekord alacsony kamatszintet. A szakértők medián véleménye szerint nem várható kamatváltozás 2017 végéig, 2018 végére azonban 1,25 százalékra nő az alapkamat.

A felmérés eredményei nem változtak a januárihoz képest, noha a közép-európai országokban a vártnál nagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak, és valószínű, hogy az emelkedés üteme tovább gyorsul. Magyarországon az év/éves infláció 2,3 százalékra emelkedett januárban, szemben a novemberben mért 1,1 százalékkal.

A Reuters által megkérdezett szakértők medián véleménye szerint azonban csak 2018-ban közelíti meg a 3 százalékot az infláció.

Az elemzők többsége arra számít, hogy a monetáris politikai döntéshozók nem emlegetnek kamatemelést nyilatkozataikban, tekintettel a közelmúltban nyilvánosságra hozott gyengébb gazdasági adatokra és a forint árfolyamának erősödésére. A forint a héten ötheti csúcsra erősödött az euróval szemben, amikor egy euróért 306,85 forintot adtak.

Ha az idei francia és a német választások nem okoznak politikai felfordulást, az MNB-nek fenn kellene tartania a laza monetáris politikát, hogy elejét vegye a forint erősödésének - mondta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.