Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 9-én jelent meg a Napelemes rendszer fejlesztése költségvetési és állami szervek villamos-energia költségének csökkentése érdekében című (KEOP-2015-4.11.0) felhívás. Mint a pályázati kiírásban olvasható, a fő cél a környezetünket kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése.

Ő lesz a nyertes?

Európai uniós támogatásból napelemes villamosenergia termelő erőművet hoz létre a magyar állam, az új rendszer termelői engedélyese az MVM Hungarowind Kft. lesz, amely a következő 20 évben azt a közfeladatot látja el, hogy a költségvetési intézmények fosszilis energia felhasználását csökkentse a megújuló forrásból előállított energia nyomán - írta a portfolio.hu augusztus végén. A cég az állami költségvetésből támogatásként csak a saját költségén megtermelt áram áfa-tartalmát kaphatja meg, működési költséget nem számíthat fel, de minden létező esetben köteles energiát szolgáltatni saját kockázatára.

Erre már csak azért is szükség van, mert a Magyarországon a felhasznált energia több mint 75 százalékát importáljuk. A mostani pályázat ezen felül segíthet a kormányzatnak abban az uniós vállalásában is, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya elérje legalább a 13 százalékot.

A pályázatot 3,5 milliárd forintos vissza nem térítendő kerettel írták ki, 100 százalékos támogatási intenzitással, ám a támogatási kérelmeket csak szeptember 14-15-én lehet benyújtani. Ez azonban várhatóan nem fog nagy gondot okozni, mivel a pályázaton csak az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vagy annak 100 százalékos tulajdonában lévő társasága indulhat. Az állami energiavállalat ebből a pénzből a közép-magyarországi (Budapest és Pest megye) régió területén kívül az országban bárhol végezhet fejlesztéseket.

És hogy ebből a pénzből pontosan mit vehet az MVM? Napenergia-hasznosító berendezéseket és azok rögzítő, tartó rendszere, villamosenergia hálózathoz kapcsolódásához és a rendszerrel való műszakilag biztonságos működéshez szükséges eszközöket, akkumulátorokat és hálózati elemeket. (Pl. napcella, állványzat, inverter). A pályázati kiírás külön kiemeli, hogy nem számolhatók el mindazon költségek, melyek a projekt megvalósulásához nem elengedhetetlenül szükségesek.

Az MVM-nek azért is kapkodnia kell magát, mert az év végéig be kell nyújtani a záró elszámolási csomagot. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a felmerült költségeket kénytelen lesz saját forrásból kifizetni.