Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A három és fél éves kislány külföldön született, másfél éve költözött haza a szüleivel együtt. Édesanyjának van taj-kártyája, a kislányét másfél éve nem sikerült megkapni - derül ki a riportból.

A gyereket néhány napja negyven fokos lázzal kórházba vitték, ahol megvizsgálták, vért és vizeletmintát vettek, majd betegen hazaküldték és 25 ezer forintról kiállították a számlát. Az anyával pedig közölték, ha nem fizet, behajtókat küldenek rá.

A kórházak június végén 28,4 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak. A kifizetetlen számlák értéke a tavalyi előtti konszolidáció előtt meghaladta a 80 milliárdot, egy-egy intézmény milliárdos, vagy több száz milliós adósságot görgetett maga előtt, arról azonban még nem hallottunk, hogy a beszállítók behajtókat küldtek volna az intézményekre.

Cikkünk megjelenése után reagál a Miniszterelnökség

Az írják, "valóban elfogadhatatlan, hogy egy egészségügyi intézmény behajtókkal fenyegesse a szülőket, mert nem tudják kifizetni a lázas gyermek kórházi számláját."

A taj-kártyával kapcsolatban pedig hangsúlyozzák, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal  semmiben nem hibázott. Az édesanya 2016. május 31-én benyújtotta gyermeke taj-kártya igényét, melyhez csatolta a kislány okmányainak másolatát. Norina 2013-ban született az Egyesült Királyságban, és ott is élt 2015-ig. A hivatal hiánypótlásban kérte a kislány gondviselőjét, hogy csatolja a külföldi biztosítási jogviszonyának fenn nem állását igazoló dokumentumot.

Az édesanya tavaly júniusban benyújtotta gyermekére vonatkozó E 104-es jelű igazolás beszerzése iránti kérelmét is, melynek alapján a hivatal eljárást indított. A hivatal megkereste a brit egészségbiztosítási szervet a brit egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot megalapozó helybenlakás megszűnésének igazolása érdekében, s egyidejűleg a gondviselőt végzésben értesítette az eljárás megindításáról. A külföldi biztosítótól többszöri megkeresésre már idén februárban azt a választ kapták, hogy helybenlakására, vagy annak megszűnésére vonatkozóan csak a szülő által írt hozzájáruló nyilatkozat alapján szolgáltatnak adatot.

Erről még februárban értesítették az anyukát, aki májusban az ügyfélszolgálaton benyújtotta a kért nyilatkozatot, amelyet a hivatal 2017. június 01-jén megküldött a brit biztosító részére, ahonnan a várt igazolás a mai napig nem érkezett meg - írja a Miniszterelnökség. Tájékoztatásuk szerint amennyiben a külföldi biztosító igazolja azt, hogy a kislánynak nincs biztosítása az Egyesült Királyságban (helybenlakás alapján sem), kiállítható a taj-kártya.