Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar-kazah politikai kapcsolatok jelenleg sokkal erősebbek, mint a gazdaságiak, ami nagy probléma, mert mindenki fényes jövőt jósol Kazahsztánnak, Közép-Európa pedig az európai növekedés motorja lesz az elkövetkező években. Ezért szoros gazdasági együttműködésre van szükség a két ország között - mutatott rá. Ma több olyan együttműködési megállapodást is kötnek, amely ebben segíthet - mondta, utalva azokra a dokumentumokra, amelyeket magyar és kazah cégek képviselői írtak alá a két ország miniszterelnökeinek beszéde után.

A kormányfő kijelentette: meggyőződése, hogy politikai szinten mindent megtettek a magyar-kazah gazdasági kapcsolatépítésért, és most az üzletembereken van a sor. Orbán Viktor arra is kitért, hogy a gyorsan változó világban szoros együttműködésre van szükség az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között, és Magyarország ezért dolgozik a következő években. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió tavaly május végén jött létre Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország részvételével.)

Karim Maszimov kazah miniszterelnök az eseményen arról beszélt, hogy a stratégiai tanács, amelynek felállításáról nem sokkal korábban írtak alá megállapodást a magyar kormányfővel, segíthet az üzletembereknek a kapcsolatépítésben, az új lehetőségek kiaknázásában.

A kazah kormányfő úgy értékelte: országa sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak, és Magyarország és Kazahsztán már jelenleg is számos területen együttműködik. Minden ágazatban várják a magyar cégeket - hangoztatta, hozzáfűzve azt is, hogy Kazahsztánnak nagyon jó az elhelyezkedése a régióban, és az ország baráti, konstruktív viszonyt ápol két nagy szomszédjával, Kínával és Oroszországgal. Éppen ezért Kazahsztán ideális kiindulópont lehet a további kapcsolatok építéséhez a térségben - vélekedett a kazah miniszterelnök.

A magyar-kazah üzleti fórumon az Orbán Viktorral Asztanába érkezett magyar üzletemberek és a kazah gazdasági élet szereplői vettek részt.