Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást. Ilyen címen számos körzetben támogatják az ott élő és hátrányos anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat - hívja fel a figyelmet a portál.

A támogatás fajtáinak palettája rendkívül széles és nagyban változik önkormányzattól függően. A pénzcentrum.hu budapesti önkormányzatok között gyűjtött össze néhány lehetőséget, amelyek között van például élelmiszertámogatás, gyógyszertámogatás, lakásfenntartási támogatást, uszodabérlet támogatást és karácsonyi élelmiszertámogatást is.

Az egyik legkülönlegesebb támogatási lehetőséget a XIII. kerületi önkormányzat adja a nyugdíjasoknak. 20 ezer forint egyszeri támogatás jár azoknak a kerületi lakosoknak, akik betöltötték a 90. vagy a 95. életévüket. És 100 ezer forint egyszeri támogatást kapnak a 100. életévüket betöltő kerületi lakosok. (Érik a nyugdíjprémium: Erzsébet-utalványokkal is sorozhat a kormány.)

A XIII. kerületben decemberben például 5 ezer forint egyszeri támogatást kapnak azok a kerületi öregségi nyugdíjasok, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kerületi átlagnyugdíjat.

A VII. kerületi Erzsébetvárosi Önkormányzattól számos támogatás mellett a lakhatás biztonságának megőrzése érdekében fűtési támogatást is igénybe vehetnek a kerületben élők. Az igénylés egyik alapfeltételei közé tartozik, hogy a lakástulajdonosa vagy bérlője életvitelszerűen a kérelemmel érintett lakásban éljen és töltse be a 65. életévét. Bevételek tekintetében egyedülállóként a havi jövedelme nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíj 280 százalékát, míg két személyes háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíjminimum 220 százalékát. A fűtési időszakban (november - március) a fűtési támogatás összege havi 3 000 forint.

Józsefváros Önkormányzata a települési támogatásokon felül számos formában próbálja könnyebbé tenni az idősebbek hétköznapjait. A lehetőségek egyike például az Időspéntek szolgáltatás, amelynek keretében autóval és egy segítővel együtt tudnak eljutni az orvoshoz az idős emberek.

Érdemes tehát körbenézni, hogy milyen támogatást lehet az adott településen igényelni.