Szűk egy hónapon belül befejezheti az Európai Bizottság az alaptörvény negyedik módosításának jogi vizsgálatát. Andor László EU-biztos azt valószínűsítette, hogy az Európai Parlament április 17-i strasbourgi plenáris ülésére a testület elkészítheti a jogi szakvéleményét, amit az ülésen már be is mutathat a Bizottság képviselője.

Az Európai Parlament április 17-én szerdán plenáris vitát tart a magyarországi alkotmányos helyzetről azt követően, hogy komoly nemzetközi figyelmet és bírálatokat kapott az alaptörvény negyedik módosítása, amit múlt hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Források szerint ez alapján nem kizárt, hogy megismétlődik a tavaly januári forgatókönyv, amikor is az Európai Parlament Strasbourgban plenáris ülésen tárgyalt Magyarországról, majd az ezzel egyidőben, ugyancsak Strasbourgban ülésező Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen a jegybanktörvény, a bírók nyugdíjkorhatára, valamint a korábbi adatvédelmi biztos mandátumának megszüntetése miatt.

A testület tisztviselői már múlt héten is valószínűnek mondták, hogy az alkotmány negyedik módosításának vizsgálatát követően a Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indíthat. Az AFP francia hírügynökség ezzel összefüggésben úgy értesült, hogy a Bizottság majdani reakciója továbbnövelheti a feszültséget Brüsszel és a magyar kormány között.

A magyar biztos szerint a magyar ügy ismét olyannyira érzékennyé vált politikailag, hogy a Bizottság elnöke magához vonta az alkotmánymódosítással kapcsolatos dossziék ellenőrzését, így ennek következtében a hallgatói szerződések rendszerével kapcsolatos uniós aggályok kezelése is átkerült Barroso-elnökhöz.

A francia hírügynökség a Bruxinfo szerint úgy tudja, hogy április végére készülhet el a jogi szakvélemény, és hogy Barroso mellett Viviane Reding alapvető jogokért és igazságügyért felelős uniós biztos is felügyeli a magyar dossziékat.