Ahelyett, hogy az aktuális nyugdíjjal együtt minden érintett kapott volna 10 ezer forintot, az egyszeri juttatásként adott Erzsébet-utalványok kézbesítése rengeteg problémát generál és többletköltséget jelent a büdzsének - értékelnek a portálon.

Nemcsak a kormánytisztviselőknek jelentett volna nehézséget az utalványok kihordása, de a postások létszáma sem elegendő arra, hogy nyugodtan kézbesítsenek ennyi értéklevelet 2,8 millió embernek. Ma már a levelek nagy részét e-mailben küldik a nagyvárosokban, így nyilván nincs szükség annyi postásra, mint akár öt évvel ezelőtt. Ezért most ideiglenesen többletmunkaerőt kell alkalmazni, már, amennyiben ez sikerül. Az utalványokon kívül rendkívüli leterheltséget okoznak a karácsonyi csomagok és az ünnepi képeslapok is.

Mivel az utalvánnyal csak fogyasztásra kész meleg és hideg ételt lehet venni, a boltok pénztárainál is lassul a forgalmat, mert nem lehet minden vásárolt tételt utalvánnyal fizetni. Pénz vissza nem adható, csak levásárolni lehet az utalvány teljes összegét. A bolthálózatokban a pénztárosoknak készítettek egy listát arról, hogy mely árucsoportok nem fizethetők utalvánnyal, de a kisboltokban tájékozatlanabbak. A pénztáraknál sorban állás közben árukat vissza kell vinni, illetve újakat kell hozni helyette. Ez feltartja a sort és lassítja a vásárlást - állapítják meg.

Megdöbbentő észrevételek

A legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy a nyugdíjasok döntő többsége még soha nem látott egy papírra nyomtatott két utalványt. Ezért rengetegen panaszkodnak arról, hogy csak 5 ezer forint értékű utalványt kaptak, 10 ezer helyett. Amikor felbontják a borítékot, az első mozdulattal kidobják az utalvány mellé csomagolt papírokat. Ezzel kidobják a rövid tájékoztatót is az utalványokról. Feltételezik, hogy az utalvány egyik részét az élelmiszerbolt igazolásként őrzi meg a beváltáshoz.

Ezek régi beidegződések a munka világából az étkezési utalványok kapcsán. A piacról kiszorított külföldi utalvány-forgalmazók viszont külön pénzért elvállalták a dolgozók nevére történő címletezést, ami nem volt olcsó, de a vállalatnak megérte. Ma már ilyet nem vállal senki, ezért örültek a cégek a SZÉP-kártyának, mert megszabadultak az utalvánnyal kapcsolatos adminisztrációtól.

Egy kis útmutató

Az Adó.hu felhívja a figyelmet, hogy az utalvány bal oldalán is szerepel egy 2000-es szám, és jobb oldalán is egy 2000-es szám látható. Meg kell nézni az utalvány alján a vonalkódokat bal oldalon és jobb oldalon is! A számok különbözőek. Ebből következik, hogy nem lehet az egyik a másiknak a másolata, illetve igazoló szelvénye. Két külön utalványt látható egy papíron: összértékük 4 ezer forint. Az utalvány középső részén perforációt látható és egy olló, mely azt jelzi, hogy itt kell kettéválasztani a kiküldött utalványt, s így kettő lesz belőle! Ha valaki kapott 2 darab 2 ezres lapot és 1 darab ezres lapot, akkor megvan az ígért 10 ezer forint (4 ezer+4 ezer+2 ezer).

Mi tegyen, aki nem férhet hozzá?

Problémák várhatók még a nyugdíjas részére történő személyes kézbesítés vonatkozásában. Gondolni kellett volna a kórházban lévőkre is. A kormányrendelet szerint a postai kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2017. február 28.