Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Októberben az ipar belföldi értékesítésének árai átlagosan 0,6, a feldolgozóipar árai 1,4 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. Legjelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5,1 százalék), a járműgyártás (0,9 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártása (0,7 százalék) ágazatokban mérséklődtek az árak. Csak az egyéb feldolgozóipar és javítás területén emelkedtek az árak (1,2 százalék). Nem változtak az árak a gyógyszergyártásban, a kohászat, fémfeldolgozásban és a villamosberendezés gyártásában.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,1 és 0,6 százalék között csökkentek az árak 2014 szeptemberéhez viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai októberben 0,9 százalékkal tovább emelkedtek. Az előző év azonos időszakához hasonlítva a belföldi értékesítési árak kisebb mértékben, de még mindig 1,7 százalékkal csökkentek, míg a feldolgozóipari ágazatoké összességében április óta növekedtek, októberben 1,3 százalékkal.

Az előző hónaphoz képest idén októberben átlagosan az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,1, a feldolgozóipar árai 1,2 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóiparon belül jelentősebben csökkentek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5,1 százalék), az élelmiszeripar (2,6 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártásának (2,1 százalék) árai szeptemberhez képest.

A gép, gépi berendezés gyártása ágazatban 0,3 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipar többi területén 0,4 és 1,5 százalék között csökkentek az árak. A piaci és tőzsdei árak emelkedése miatt a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 4 százalékkal nőttek az árak. A forint 2014 októberében az euróhoz képest 1,7 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz viszonyítva nem változott. Az egy évvel korábbival összevetve az ipar forintban mért exportárai 2,1, a feldolgozóipari ágazatoké 2,2 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar belföldi értékesítésének rendeltetés szerinti összes ágazatcsoportjában csökkentek az árak az előző hónaphoz mérve: az energiatermelő ágazatokban 0,8, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4, a beruházási javakat és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig egyaránt 0,3 százalékkal. Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 2,8 százalékkal visszaestek, miközben a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,8, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,6 százalékkal nőttek az árak a tavaly októberihez mérten.