Jean Asselborn, az EU soros elnöki feladatait ellátó Luxemburg külügyminiszere élesen bírálta Orbán Viktor magyar kormányfőt, amiért arról beszélt csütörtökön Brüsszelben, hogy a menekültek rosszul döntenek, amikor Európába indulnak, illetve hogy a muzulmánok nem szívesen látott vendégek Magyarországon.

Az ember elszégyelli magát Orbán Viktort hallgatva - fejtegette a politikus a német ZDF televíziónak nyilatkozva. Szerinte a magyar miniszterelnök félrelöki az olyan alapvető európai értékeket, mint a szolidaritás és a segítőkészség.

Nincs szükségünk ilyen beszédre - fogalmazott, majd hozzátette ehhez, hogy szerinte Orbánt el kellene szigetelni Európában. Ezzel lehetne elérni, hogy még véletlenül se kínáljon példát más vezetőknek.

Mindannyian láttuk a képét annak a kisfiúnak, akik az Iszlám Állam terrorszervezet arra kényszerített, hogy hóhér legyen. Mindannyian tudjuk, hogy ezek a szélsőségesek Szíriában gyilkosokat csinálnak gyerekekből. Orbán nem hunyhat szemet efelett! Nem mondhatja egyszerűen azt, hogy nem akarjuk a muszlimokat! - mondta Asselborn.

Keresztény tanítás

A kereszténység azt tanítja, hogy a veszélyben lévő embereknek joguk van a védelemre - folytatta Asselborn. A magyar miniszterelnök azt mondja, hogy csak keresztényeknek hajlandó segíteni. Ha Orbán keresztény, akkor Kim Ir Szen is keresztény volt - utalt Észak-Korea második világháború utáni diktátorára.

A luxemburgi külügyminiszter megjegyzései egyebek mellett arra az orbáni kijelentésre reflektáltak, miszerint a menekültek jobban tennék, ha nem kockáztatnák a gyermekeik életét azzal, hogy útnak indulnak Európába. Ezzel védte kormánya kő kemény fellépését a bevándorlási hullám frontvonalának számító magyar határ megerősítésére.

Emellett leszögezte azt is, hogy Magyarország nem óhajt befogadni muszlim menekülteket. Elismételte továbbá kormányának azt az álláspontját is, hogy a válság valójában nem európai, hanem német probléma.

Asselborn szerint létre kellene hozni egy Európai szintű bevándorlási hivatalt, amely garantálhatná, hogy az unió minden állama azonos módon kezelje a bevándorlási kérelmeket. Szerinte ezt a Máltán működő European Asylum Support Office megerősítésével viszonylag gyorsan meg lehetne valósítani.

Bevándorlóellenes, EU-ellenes imázs

Orbán Viktort azzal szokták becsmérelni, hogy Viktátornak nevezik - írja a brit IBT hírportál. Ellenfelei szerint cinikus opportunista, aki fokozatosan visszaszorítja az ellenvéleményeket, miközben az egyre inkább idegengyűlöletre épít. A portál felidézi, John McCain amerikai republikánus szenátor megjegyzését, miszerint a magyar kormányfő neofasiszta diktátor lenne.

Az IBT emlékeztet arra, hogy pályájának kezdetén a liberális elkötelezettségű politikus mintaképének tartották Orbánt, aki modernizálhatja országát. Első kormányzása után azonban annak ellenére nem választották újjá, hogy Magyarország ekkor lépett be a NATO-ba és a gazdaság növekedett. Ellenzéki éveiben aztán irányt váltott, és 2007-ben az Economist már cinikus populizmusa miatt bírálta, illetve azért, hogy misztifikálja az autoritárius, szocialista jellegű vezetést.

A megfigyelők többsége egyetért abban, hogy Orbán Viktor opportunista, populista politikus. Ahogy a Fidesz veszít támogatottságából, miközben a szélsőséges Jobbik erősödik, Orbán esélyt láthat a menekülthullámban arra, hogy kifényezze bevándorlóellenes, EU-ellenes imázsát.