Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikailag aktív választók 40 százaléka nem feltétlenül elkötelezett egyik párt felé sem, de határozottan kormányváltást akar. Ez ugyan egy heterogén csoport, a Fideszben mégis attól tartanak, hogy egységesen lépnek fel - mondta egyebek mellett a Népszavának adott interjúban Závecz Tibor, a nevét viselő közvélemény-kutató intézet igazgatója.

Ez az egyik oka annak, hogy hiába vezet minden felmérés szerint a kormánypárt a politikai erők népszerűségi versenyében, mégsem vehetik biztosra a 2018-as parlamenti választási győzelmet. Ha ugyanis ez az el nem kötelezett csoport az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaz, akkor a Fidesz elvesztheti a választást.

A másik dolog, ami idegesítheti az ország jelenlegi vezetését, hogy a kormánypárt szavazótábora elkényelmesedett. Pártjuk 2006 tavasza óta magasan vezeti a népszerűségi listákat, két parlamenti választást simán megnyert, csak néhány időközi szavazáson vesztett, ami tekinthető kisiklásnak. Négy éve a Fidesz szimpatizánsainak kétharmada mondta biztosra, hogy elmegy szavazni, míg jelenleg ez az arány csupán 52 százalék.

Ha nincs győzelemre esélyes kihívó - márpedig jelenleg nem látunk ilyet -, akkor a kormánypárt hűséges szavazóinak egy része otthon maradhat. Orbán Viktor pontosan ettől tart - fogalmazott Závecz -, ezért beszél arról, hogy az elfáradás, a kényelmesség a legnagyobb veszély, ami a Fideszt fenyegeti.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)