Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megkérdezetteknek azon kellett elgondolkodniuk, hogy idős korukban miként fogják megoldani az olyan napi teendőket, mint a bevásárlás, takarítás és az utazást. A Groupama Biztosító megbízásából készített országos, reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató a 18-59 évesek körében 2017 októberében.

A megkérdezettek 29 százaléka, vagyis az aktív korú felnőtt lakosság csaknem harmada gondolja úgy, hogy segítséget kell majd kérnie idős korában a lakása rendben tartásához, takarításához. A lakosság 25-27 százaléka számít arra, hogy a bevásárlást vagy a mindennapi közlekedést sem lesz képes mindig önmaga megoldani. Még talán a főzés az egyedüli háztartási tevékenység, amelyet maguk végeznének a mostani aktívak: mindössze 19 százalékuk tart attól, hogy képtelen lesz saját maga gondoskodni a napi egyszeri főtt ételről.

Minden segítség pénzbe kerül?

Az aktív korúak azzal számolnak, hogy e szolgáltatásokért majd fizetniük kell, ugyanakkor a takarításra, bevásárlásra vagy az utazásban való segítségre szánt keret jellemzően nem haladná meg mai értéken a havi 10-10 ezer forintot. Csak a főzés kiváltásán gondolkodók jelöltek meg ennél nagyobb összeget: ők - ha úgy alakulna az életük - havi 20 ezer forintot fordítanának ételrendelésre.

A kutatás úgy találta, hogy e kiadások szükségességét a mai 50-59 évesek minden más fiatalabb korosztályhoz képest alacsonyabbra becsülik, mintha a közvetlenül nyugdíj előtt állók jobban bíznának abban, hogy nem szorulnak rá fizetett segítségre. Leginkább a mai negyvenesek félnek attól, hogy nem fogják bírni a háztartási munkát, így ők nagyobb arányban terveznek a kiadásokkal is.

Minden ötödik magyar idősotthonba menne

Az eredmények alapján minden ötödik aktív korú magyar számol annak az esélyével, hogy majd beköltözik olyan időseknek fenntartott otthonba, amely megfelelő egészségügyi ellátást is biztosít a számára. Ezekből az otthonokból ugyanakkor már most sincs elég: az 54 ezer idősek otthonában elhelyezettre 26 ezer várakozó jut.

És a feketeleves: a kutatásban megkérdezettek jellemzően havi 55 ezer forintot költenének idősotthoni ellátásra, miközben a legolcsóbb intézmények 70-80 ezret kérnek havonta, de nem ritka a havi 180 ezer forintba kerülő otthon sem - olvasható a Groupama Biztosító kutatásában.

Címlapkép forrása: Pixabay.