A bizottság közleménye szerint az első projekt keretében egy sürgősségi részleget is magában foglaló új kórházkomplexumot építenek Nyíregyházán, mellyel teljes körű kórházi struktúra alakul ki. Az uniós finanszírozást a kórházi felszerelések körét nagyértékű berendezésekkel való fejlesztésére fordítják. Az 56 millió eurós összköltségű projekthez az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból több mint 44 millió euró finanszírozást biztosítanak.

A második projekt az 1,3 millió lakost ellátó Szegedi Városi Klinikai Központot új klinikai épülettel bővíti. Emellett korszerűsítik a jelenlegi struktúrákat is, valamint kialakítanak egy sürgősségi központot is a legmodernebb orvosi és számítástechnikai eszközökkel felszerelve. Az 54 millió eurós beruházáshoz több mint 78 millió euróval járul hozzá az unió.

A harmadik és negyedik beruházás Pécsett és Kaposváron valósul meg. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában felújítási és bővítési munkálatok kezdődnek, a szervezeti és működési struktúrát szolgáló eszközöket korszerűsítik. A beruházás révén az ország legnagyobb, Kaposváron működő kórházának az integrált sürgősségi ellátás kialakítása és a központi egység korszerűsítése révén javulnak a szolgáltatásai. Az összesen 51 millió eurós pécsi fejlesztésekhez 39 millió eurót, míg a kaposvári 42 millió eurós projekthez több mint 35 millió eurót biztosít az EU.

A "Társadalmi Infrastruktúra" operatív programban szereplő, "Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése" elnevezésű prioritási tengely keretében valósulnak meg a beruházások és az uniós hozzájárulás 85 százalékot tesz ki.