Az államtitkár szerint hivatalba lépése óta kiderült: abban, hogy mitől nem működik az egészségügy, azaz a diagnózisban minden ágazati szereplő egyetért, és várják a megoldásokat. Úgy látja, a javaslatokat három problémacsomag köré kell  gyűjteni.  A legfontosabbnak a kialakuló munkaerőhiányt nevezte, mert mint fogalmazott, a szakdolgozói és orvosi gárda a legfontosabb érték az ágazatban. Az ehhez kapcsolódó bérkérdésről azonban nehéz a költségvetés előtt szólni, de egyértelmű, hogy a versenyképes bérekhez új forrás kell a rendszerbe. Az államtitkárság filozófiája  szerint az ágazat bevállalja a szükséges hatékonyságjavító és strukturális változásokat, azaz magán kezdi a hatékonyságjavítást, és ezzel párhuzamosan kérnek plusz forrást.

Jelentős változás várható a finanszírozási rendszerben: a tervek szerint a finaszírozási, létszám és ellátásszervezési kérdésekben a kórházi vezetők teljes szabadságot kapnak, akár saját hatáskörben oszthatják el a különböző kasszák között a rendelkezésükre álló pénzt. Tervezik az egynapos sebészet tvk-(teljesítmény-volumen korlát) mentesítését is. Kormánydöntés még nincs a finanszírozási változásokról, de folyamatosak az egyeztetések.

Fel akarják oldani az ellátások területi egyenlőtlenségeit, elindult egy folyamat az ellátásszervezési kérdések rendezésére, de ennek még nem értek a végére. Az életpályamodellel kapcsolatban Zombor Gábor kifejtette: az orvosoknál ez bonyolultabb mint más területen, többek között a hálapénz torzító hatása miatt is.

Az ágazat legnehezebb aktuális feladatának a 340 milliárd forintnyi folyamatban lévő beruházás határidős, forrásvesztés nélküli végig vitelét nevezte. Nagy lehetőségként említette az alapellátás és a háziorvosi rendszer fejlesztését, amelyre uniós forrás áll rendelkezésre.

Az államtitkár beszélt arról, hogy sikerült kimozdítani a holtpontról a Korány-projektet, amelynek a megvalósulásával komoly sürgősségi centrum jön létre. Készül a megoldás a problémái miatt állatorvosi lóként emlegetett János kórház fejlesztésére és az ellátásszervezésére is.