A KSH friss adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, azonban szezonális hatások miatt a jövő év elején újra meghaladhatja a 7 százalékot, míg a jövő év második felében már 6 százalék alá csökkenhet. Így idén 6,9 százalékra, jövőre 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról - véli a szakértő.

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője szerint a következő hónapokban a szezonális hatások miatt nőhet a munkanélküliség, de ő is úgy vélte, hogy éves átlagban nem haladja meg a 7 százalékot, 6,9 százalék lehet. Jövőre átlagosan 6,4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.