A magyarországi közép- és kisvállalkozások által vásárolt áram ára 11-12 százalékkal is emelkedhet a január 1-től érvényes új hálózati tarifák alapján, a nagyfeszültségen vételező ipari energiafogyasztók ugyanakkor, akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért - derül ki az Energiainfo.hu elemzéséből. Az ipari fogyasztók versenyképességének romlására utal, hogy a megújuló energiaforrások fejlsztését támogató kötelező átvételi rendszer (kát) szabályainak módosítása - a lakossági rezsicsökkentés érdekében - mintegy 14 milliárd forintot csoportosít át a háztartási foygasztók költségeiből az áramkereskedőkhöz, illetve a szabadpiacon vásárló ipari fogyasztókhoz. A magyarországi energiapiacon évtizedek óta "tomboló" keresztfinanszírozásra tett rá egy lapáttal a törvényhozás - fogalmazott a változások kapcsán Drucker György, a szakportál vezető elemzője, aki szerint így folytatódik a gyakorlat, hogy az ipari energiafogyasztók finanszírozzák az alascsonyabb háztartási energiaárakat.

A hálózati tarifák emelkedése a középfeszültségen vételező kkv-knál 19 százalék, ami a kát-terhek növekedésével együtt a végfelhasználói árak 11-12 százalékos emelkedését jelentheti, a nagy ipari energiafogyasztók - például autógyárak - pedig akár a 30 százalékkal is többet fizethetnek.

A megújuó energia hasznosításának ösztönzésére szolgáló kát-rendszerben eddig minden energiafogyasztó részt vett, az egyetemes szolgáltatás keretében hatósági áron ellátott háztartások vagy közintézmények és az ipari energiafogyasztók is. A 2011-es adatok alapján a nettó villamosenergia-fogyasztás 36,3 terawattórás mennyiségének 35 százaléka jut az egyetemes szolgáltatásra, azaz Ilyen arányban osztották fel a nagyjából 4 terawattóra kát keretében értékesített áramot is, amelynek támogatástartalma kilowattóránként 10 forint körül alakult 2011-ben - tette hozzá Drucker.

Az egyetemes szolgáltatásba tartozóktól így idén összesen 14 milliárd forint költség kerülhet ki, ami a háztartási fogyasztóknál kilowattóránként 1-1,1 forint körüli árcsökkenést eredményezhet. Az összeg a 10 százalékon előírt végfogyasztói árcsökkentés egyetemes szolgáltatókra rótt terheit csökkenti, ellentételezése azonban a szabadpiaci szegmens fajlagos vásárlási áraiban durva becsléssel kilowattóránként 60 fillér emelkedést jelent majd.