Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márpedig az akkori válság után 2013-ig az ország az egyéves GDP-jének közel harminc százalékát veszítette el. Ugyanekkor Csehország tíz-, Lengyelország pedig ötszázalékos veszteséget produkált. A helytállás attól függ, hogy egy gazdaság mennyire tud alkalmazkodni termelési kapacitásokban, technológiában, munkaerőben. De ehhez oktatás, magas színvonalú humántőke szükséges, ezek viszont mind pusztultak az elmúlt években Magyarországon.

Ma pont ugyanolyan védtelenek lennénk, mint 2008-ban. Pedig lehetőség lett volna a javításra, mert a közelmúltban GDP-arányosan annyi uniós pénz folyt a magyar gazdaságba, mint a második világháború után Németországba vagy Olaszországba. Ők akkor modernizáltak, mi meg játszótereket és stadionokat építettünk. Ez az Orbán-kormány történelmi bűne - véli Mellár Tamás egyetemi tanár, aki független jelöltként el akar indulni a 2018-as választásokon.

Véleménye szerint Magyarországon már nincs piacgazdaság, mivel az erőforrásokat nem a piacgazdaság szabályai szerint osztják el. Azt, hogy ma kiből lehet sikeres vállalkozó, nem a piaci szempontok határozzák meg, hanem hogy a kormányhoz milyen viszony fűzi, ott mit gondolnak róla.

Az erőszakos nagytőkésítés koncepciója azért hibás, mert azt üzeni a vállalkozásoknak, hogy nem a termelékenységet vagy a versenyképességet kell növelni, hanem minél közelebb kell kerülni az elosztó hatalomhoz. A kegyből részesülve is erősödhet a vállalkozás. Ez nagyon alacsony hatékonyságú gazdaságot hoz létre, lerombolja az alkalmazkodási képességet, és nem teszi érdekeltté a cégeket a hatékonyabb, nagyobb termelésben - fogalmazott a közgazdász az interjúban.

Úgy látja, hogy kormányváltás esetén a ma kiemelt cégekről két-három év alatt kiderülne, hogy nem tudnának megélni a szabad piacon.

Fotó: Pixabay