Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Befolyásolja Európa időjárását az Ophelia hurrikán, de Magyarországon a mostani 22-25 fokos meleg nem számít rendkívülinek - mondta Mesterházy András, az Országos Meterológiai Szolgálat munkatársa az Inforádiónak.

A vénasszonyok nyara csütörtökig tart ki. A hétvége időjárása még bizonytalan - mondta.

Ennyire keleten októberben ilyen erős hurrikán még nem volt az elmúlt 150 évben, mióta erre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok.  Az Ophelia hurrikán Írországot elérve már csak trópusi viharnak volt tekinthető, hiszen ahogy egyre hidegebb tengervíz fölé ért, folyamatosan gyengült.

A Kanári-szigeteken és Spanyolországban is 40 fok fölött van a hőmérséklet - ez a meteorológus szerint az évnek ebben az időszakában is szokatlannak számít.

A nálunk mért 23-25 fok viszont nem teljesen szokatlan, ám jelenléte összeköthető az Ophelia érkezésével.

Mondta Mesterházy András.

Az ugyanis már a hurrikán hatása, hogy tőle keletre, Európa nagy részén - így Közép-Európában és a Kárpát-medencében is - egy nagyon stabil anticiklon alakult ki.

Ennek következtében délies áramlással száraz, meleg levegő érkezik a térségbe, így alakult ki ez a napokon át tartó nagyon szép őszi idő. A forgószél elvonulását követően feltehetően megszűnik a vénasszonyok nyara, de ez még napok kérdése.

A jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökig nem várható változás az időjárásunkban. Ugyanakkor a hét közepén már lehetnek olyan területek, ahol az éjszaka képződött pára- és ködfoltok, valamint rétegfelhőzet csak kicsit lassabban oszlik majd fel. A hét végén fordulhat csapadékosabbra az időjárás, de ez a várakozás Mesterházy András szerint még elég bizonytalan.