Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden ülésezik a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a várakozások szerint folytathatja a múlt hónapban újrakezdett enyhítést. Az elemzők többsége arra számít, hogy a márciusi döntéshez hasonlóan további 15 bázisponttal csökken a jelenleg 1,95 százalékon álló alapkamat. Az előrejelzések szerint 1,50 százalékig, vagy annak közelébe csökkenhet az irányadó ráta az idén.

Ugyancsak kedden a január-februári időszak kereseti adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januárban 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset pedig 3,5 százalékkal volt magasabb a tavaly januárinál. A versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 3,7 százalékkal nőttek a keresetek. A mínusz 1,4 százalékos januári inflációval számolva a reálkeresetek 5,6 százalékkal nőttek a nemzetgazdasági átlagot tekintve, a közfoglalkoztatottak nélkül 5,0 százalékkal.

Csütörtökön a márciusi részletes államháztartási adatokat publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az előzetes adatok szerint márciusban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 226 milliárd forintot tett ki, az első negyedéves hiány pedig 536,7 milliárd forint volt, ami kedvezőbb a tavalyi 701,2 milliárd forintos deficitnél.

Pénteken a februári kiskereskedelemről közli második becslését a KSH. Az első becslés alapján a kiskereskedelemi forgalom 6,2 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest, és immár huszadik hónapja mutatott bővülést. Az év első két hónapjában a forgalom 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszerforgalom 4,5, az iparcikkek eladása 10,0, az üzemanyag forgalom pedig 10,3 százalékkal nőtt a múlt év első két hónapjához képest.