Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az már korábban eldőlt, hogy továbbra is Fazekas Sándor vezetheti az eddigi Vidékfejlesztési Minisztériumból (VM) átalakított FM-et, most pedig a miniszter bemutatta új államtitkár-jelölti gárdáját is. A tárcánál a korábbi hét helyett hat államtitkárság működik majd, és némileg módosulnak a feladatkörök is.

Az előző ciklus VM-es politikai vezetői közül egyedül Budai Gyula parlamenti államtitkár nem folytatja tovább, őt Nagy István váltja a poszton, aki eddig Mosonmagyaróvár polgármestere volt. Fazekas mellett pozíciójában marad Czerván György agrárgazdasági és Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár is.

Hasonlóan az új FM-nél dolgozik tovább V. Németh Zsolt is, aki a VM idejében vidékfejlesztési államtitkár volt. Csakhogy a vidékfejlesztés most a Lázár János által vezetett Miniszterelnökséghez kerül, az ottani vidékfejlesztési államtitkárságot várhatóan Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke vezeti. Ezért az FM-nél a vidékfejlesztési államtitkárság megszűnik, V. Némethet pedig környezetügyi, agrárfejlesztési és hungarikumokkal foglalkozó államtitkárrá nevezik ki. Ezzel átveszi Illés Zoltán eddigi környezetügyi államtitkár feladatait, aki távozik az átformálódó FM vezetéséből.

Fazekas bejelentése szerint a közigazgatási államtitkári poszton a "szürke eminenciásnak" tartott Poprády Gézát Simon Attila István váltja, aki mostanáig a tárca jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. Szakmai értelemben azonban az okozza a legnagyobb meglepetést, hogy a nyugdíjazását kérő Kardeván Endrét Zsigó Róbert követi az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság élén. A bajai polgármesterként és Fideszes szóvivőként ismert Zsigó korábban a cukrásziparban dolgozott, de komolyabb mező- vagy agrárgazdasági kötődéséről nincsenek információk.

A miniszter a tárca vezetőit bemutató tájékoztatón újra úgy foglalt állást, hogy az újjáalakuló FM portfóliója döntően nem változik. Korábbi nyilatkozatok szerint viszont egyértelmű, hogy a pénzelosztási döntések a Lázár János-féle Miniszterelnökséghez kerülnek, a kormány pedig a tervezett Debrecenbe költöztetéssel "szem elől is eltávolítja" majd a minisztériumot.