Ez már biztos - így drágul a sertéshús

Lassan és fokozatosan drágulhatnak a sertéshús készítmények, mert az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a feldolgozók költsége - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke.
Szász Péter, 2017. október 17. kedd, 17:23

Az elmúlt két és fél évben jelentősen nőtt az élősertés ára. Az ezzel járó többletköltséget a húsiparnak nem sikerült áttolnia a kiskereskedelem felé, tehát nem mutatkozik meg az átadási és a fogyasztói árakon - olvasható a rádió oldalán.

Bár a tőkehúsok drágultak, ez távolról sem tartalmazza azt az összeget, amivel a húsfeldolgozók terhe nőtt.

További körülmény, hogy az ágazat súlyos munkaerő-problémákkal küzd, így a munkaerő megtartásához jelentős béremelési lépéseket kellett tenni az utóbbi időszakban.

Mindezek mellett az új szabályok is megnehezítik a helyzetet, ugyanis az módosított élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó normái olyan összetételbeli kötelezettségeket írnak elő, melyek még tovább növelik a költségeket. Az elnök szerint lassú és folyamatos árnövekedéssel kell számolni mindaddig, amíg ezek a költségek nem épülnek be az árba.

HOZZÁSZÓLÁSOK