Az ellenzéki párt szombati budapesti programbemutató nagygyűlésén a politikus elmondta: kitart amellett, hogy közös jelöltek legyenek a választókörzetekben, közös listán induljanak a választáson és legyen közös miniszterelnök-jelöltjük - tudósított az MTI.

A következő hónapokban arról beszélnek, hogyan lehet az iskola a szabad gondolkodás terepe, hogyan lehet az egészségügyre több pénzt fordítani, hogyan lesz független a sajtó, az ügyészség és az önkormányzatok. Hogyan lesz a negyedik magyar köztársaság? - foglalta össze Molnár Gyula (képünkön).

Eger várának 1552-es török ostromához hasonlította a mostani magyar demokráciát. Az MSZP elnöke rögzítette: a magyar demokráciát újra meg kell védeni, össze kell fogni, együtt kell működni a Párbeszéddel.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke beszédében úgy reagált: "döntsétek el ti, hogy nekem milyen szerepet szántok ebben az együttműködésben, ha kellek, akkor én jövök, (...) és hozok magammal mindent, amit tudok". A politikus egy közös ajánlat igényét is megfogalmazta, ennek lényegét abban jelölve meg: "az emberekbe kell befektetni", az emberek tudásába, egészségbe, lakhatásába, szociális biztonságába és az emberies társadalomba.

Így tennének igazságot

Hiller István a Tegyünk igazságot! című programot ismertetve a konkrét célok között jelölte meg, hogy mindenki anyagi biztonságban élhessen, a magyar bérek érjék el az uniós átlagot, nettó 100 ezer forintnál senki ne kereshessen kevesebbet.

A gazdasági növekedés feltételeként és az eladósodás megakadályozása érdekében felmondják az Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséról kötött szerződést és népszavazást tartanak az új atomerőmű létesítéséről. A népszavazáson a szülők gyermekük nevében is szavazhatnának.

Az MSZP az alacsony jövedelműek és a középrétegek adóterheit az átlagjövedelmek mértékéig adó-visszatérítéssel csökkentené, így havonta 15 ezer forinttal többet vihetnek haza.

A nyugdíjjárulék felső korlátja 700 ezer forint lenne, az e fölötti jövedelemre 10 százalékos, az egymillió forint feletti jövedelemhányadra 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetnek ki. Ez lesz az alapja annak, hogy 5 százalékra csökkentsék minden alapvető élelmiszer áfáját - mondta Hiller.

Ígéretet tett a letelepedési kötvény megszüntetésére, jelezve, hogy a forgalmazó cégekre 75 százalékos offshore adót vetnek ki. A nyugdíjasoknak azt ígérte, hogy visszahozzák a nyugdíjemelés svájci indexálását, 57 ezer forintra emelik a minimálnyugdíjat, valamint nyugdíjkorrekciós programot indítanak. Minden évben az átlagnyugdíj havi összegének megfelelő - jelenleg 120 ezer forint - nyugdíjkiegészítést adnak az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében.

A párt tervei szerint bevezetik a garantált szociális minimumot: minden magyar állampolgár a bejelentett lakcímén egy köbméter vizet jelképes áron, 15 köbméter földgázt és 30 kilowatt/óra áramot a mai ár feléért kaphat meg.

Hiller szerint 50 százalékkal emelik a családi pótlékot, és négy év alatt elérik, hogy az egészségügyre az uniós átlagnak megfelelő összeget fordítsák

A pedagógusok bérét a minimálbérhez kötik, így átlagosan 35 százalékkal nő a fizetésük, az alsó évfolyamot kibővítve kilenc évfolyamos iskolát vezetnek be, a szegregáció megakadályozása érdekében kötelező körzetesítésről pedig egyeztetést kezdenek és újra 18 év lesz a tankötelezettség korhatára. Cél, hogy minden diák sikeres érettségit tegyen angolból. Megszüntetik az intézményfenntartó központot. Az első diploma megszerzését ingyenessé teszik, a hallgatói ösztöndíjakat 33 százalékkal emelik meg.

Korózs Lajos elnökségi tag azt mondta: ha az MSZP kerül kormányra, újra lesz rokkantsági nyugdíj, korengedményes és korkedvezményes nyugdíj és lesz járulékplafon is a nyugdíjaknál.

Molnár Gyula a rendezvény végén közölte, javasolni fogja a párt elnökségének és választmányának a Párbeszéd ajánlatának elfogadását. Azt kérte minden szavazótól, hogy győzzön meg még két embert, hogy menjen el szavazni 2018 tavaszán, mert a jövő tavaszi voksolás sorsdöntő lesz az országnak.