A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

− Normális ésszel felfoghatatlan, hogy miként áll − és pusztul − már két éve a teljesen felújított Rác fürdő, miért nem adták át a sokadik határidőre sem a ligeti műjégpályát és a fővárosnak kedvező bírósági döntések ellenére miért nem nyitják meg a CET épületét. Van-e, lehet-e ezekre a kérdésekre egyáltalán értelmes magyarázat?

− Nem szeretnék visszamutogatni az elmúlt nyolc évre, de sajnos az okok jó része az akkor született, a főváros számára kedvezőtlen döntésekben és szerződésekben keresendő. Igazi bravúr kell ahhoz, hogy ezeket megoldjuk.

− Két és fél év alatt ezekre már találhattak volna megoldást, és azt hiszem, a fővárosiak egy jelentős részének is elege van már az "elmúlt nyolcéves" érvelésből.

− Ebben nem kételkedem, de háborús jóvátételről sem lehet úgy beszélni, hogy egy szóval ne hivatkozzunk az okra, vagyis a háborúra.

− A "háború" egyik eredménye egy pazar fürdő-hotel együttes lett, amely elkészült, két éve üresen áll, s a közelmúltban éppen a Magyar Fejlesztési Bank húzta ki a szőnyeget a megállapodások alól. Mire számíthatunk?

− Az épületnek 2010 októbere óta van használatbavételi engedélye, a megnyitás érdekében már kétszer született − akkor úgy tűnt − végleges megállapodás. A második éppen az említett bankkal. Aztán ez is meghiúsult, többek közt a magas törlesztési teher miatt. A fejlesztő cég, amelyben 25 százalékkal részesedik a főváros, most csődvédelem alatt áll − 2013 januárjáig. Remélem, addig találunk mindenki számára elfogadható megoldást, és júniusban megnyithat a komplexum.

− A bank felmondta a közel 7 milliárdos hitelt, és nem akar egyezkedni. Vagy mégis? Mit javasolnak?

− A hitel egy részének tőkésítését és/vagy a futamidő meghosszabbítását. A legrosszabb biztos az lenne, ha a Rác fürdő a felszámolás sorsára jutna, akkor ugyanis mindenki rosszul jár: az MFB, a főváros és a befektetők sem jutnának pénzhez.

− Lehet, hogy éppen ez a végső cél, vagyis, hogy valakik vagy valamely cég fillérekért hozzájusson a Rác épületeihez?

− Ilyenről nincs tudomásom. A cél az, hogy a fővárost ne érje kár és hogy mihamarabb megnyithassunk.

− A fővárost igazán kár nem érheti, hiszen 220 millió forintos értéken egy romos épületet vitt be a cégbe, amelynek a mai értéke a legszerényebb becslések szerint is 7-8 milliárd forint, ennek negyede a fővárost illeti. Az igazi veszteség az, hogy nem működik és az állapota romlik.

− Azzal, hogy a fővárost nem éri kár, a magántulajdonosok érvelnek, de ez nincs így. Az említett 220 millió forintos érték a korábbi szerződésben ugyan szerepel, de már az előző ciklusban 450 millióról született döntés, azon pedig az ön kérdése is nagyvonalúan átlép, hogy állami pénzből lesz 7,5 milliárd forint magánvagyon. Ugyanakkor azt mondja, hogy a főváros mit reklamál, hiszen gazdagodik... Ha a telek ingyenes használati jogát és egyéb biztosított lehetőségeket is figyelembe vesszük, gazdagodásról még a 2,5 milliárdos vagyonérték esetén is alig beszélhetünk. Ha pedig bukik a projekt, akkor különösen nem. A megállapodást szorgalmazzuk. Ha van üzemeltető és létrejön az egyezség, akkor a főváros egy különleges fürdővel és hotellel lesz gazdagabb.

Nem egy hamar nyit a CET, csúszik a műjégpálya átadása

− A CET épületét visszaszerezték, de még most is zárva van. Miért?

− Itt a fővárosnak 31 milliárd forintos fizetési kötelezettsége volt, amit sikerrel megoldottunk. Van ugyan függőben egy per a bankkal, de a többit megnyertük. Elindult egy folyamat, amelynek eredményeként belátható időn belül nyithat a CET.

− Ezt már sokszor hallottuk, mégis a gaz növi be az épület területét. Mitől függ a nyitás időpontja?

− Attól, hogy az 1,5 milliárd forintra becsült befejező munkákkal és a hibák kijavításával mikor lesznek készen. Ez emberi számítás szerint jövő év vége lehet.

− Idén februárra, majd novemberre ígérték a városligeti műjégpálya átadását, mégis zárva tart. Ráadásul itt semmilyen tulajdonosi vita nem merülhet fel: nincs magánbefektető sem. Erre tud időpontot mondani?

− Most folyik egy vizsgálat, amelynek célja kideríteni azt, hogy miért nem működik rendesen a hűtési rendszer. Ennek kijavításától függ az átadás időpontja is. Ha viszont a kivitelezővel jogi vitába keveredünk, akkor ez megjósolhatatlan.

− Sok jóval nem kecsegteti a fővárosiakat...

− De, azért van, amire büszkék lehetünk: a Lukács és a Rudas fürdő felújítása most fejeződik be, mintegy 2 milliárd forintos uniós és állami támogatással. Gond és viták nélkül.