Idén még a GDP három százaléka alatt tartja a magyar kormány az államháztartás hiányát - ám 2013-ra 3,7 százalékos GDP-arányos hiányt vár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most megjelentetett jelentésben, a Költségvetési monitor (Fiscal Monitor) őszi számában.

Az IMF ebben még nem vehette figyelembe a kormány múlt pénteken bejelentett közel 400 milliárd forintos kiigazító programját, így ennek fényében viszont akár  a nemzetközi pénzügyi szervezet szerint is három százalék alá csúszhat a deficit, ami megkönnyítheti a konszenzust a magyar kormánnyal a jelentéstől függetlenül folyó EU/IMF hiteltárgyalásokon. A kormány korábban az idei költségvetésben 2,5, 2013-ra pedig 2,2 százalékos GDP-arányos hiányt kívánt elérni - a múlt heti döntésével ezt emelte fel mind a két esztendőre 2,7 százalékra.

Nem túl biztató a kép

Mindezekkel együtt az IMF nem fest túl hízelgő lépet a magyar államháztartás helyzetéről: a költségvetés konszolidációja leáll, az adósságállomány csökkentése lelassul a tavalyi egyszeri ugrás után, amikor is a magánpénztári vagyonból futotta a jelentős vágásra. A magyar kormány új becslése szerint az államdósság mértéke a következő években fokozatosan csökken, az idei 78,3 százalékáról a 2013-ban a GDP 77,5 százalékára, sőt a gazdasági növekedés beindulásával 2014-re már további 3,1 százalékpontos adósságcsökkenést vár - legalább is ez derül ki Brüsszelnek pénteken benyújtott beszámolóból.

Ezzel szemben az IMF nem látja fudamentálisan megalapozottnak a tartós adósságcsökkenést, hisz tavalyi egyösszegű csökkenés után idén és jövőre stagnálást, 2014 után pedig újból az adósságállomány ütemes növekedését várja. A Valutalap jelentésből kiderül, hogy 2012-ben az adósságállomány 67,5 százaléka lesz külföldiek kezében - nem utolsó sorban a korábbi EU/IMF hitelnek köszönhetően -, s ez az arány kiugróan magas a Magyarországgal egy csoportba levő többi feltörekvő gazdasággal összehasonlítva. (Ötven százalék körüli külső adóssággal küzd, India, Indonézia, Peru, vagy a régióból Románia, ahol az adósság 53,7 százaléka van nem hazai befektetők kezében.) A IMF ezen felül már jövőre növekvő lejáró tartozásokkal és finanszírozási szükséglettel számol - magyarán Magyarország hiteléhsége jövőre emelkedik.

Ennek ellenére londoni elemzők - látva a kedvező piaci környezetet - úgy látják, bár Magyarországnak jól jönne egy elővigyázatossági jellegű EU/IMF-megállapodás, ami elől a múlt héten bejelentett egyenlegjavító program több akadályt is elhárított, a jelenlegi likviditási környezetben egy nemzetközi hitelezől által felügyelt program nélkül is "megoldható" a magyar gazdaság finanszírozása a következő évre - írták a Bank of America-Merrill Lynch elemzői hétfői elemzésükben.

A kormány múlt pénteken rövid távú megszorító intézkedésekről döntött, a strukturális átalakítások ezúttal is elmaradtak: így nem meglepő módon az IMF az államháztartási kiadások GDP-arányos stagnálására számít a jövőre, miközben a GDP-arányos bevételek némileg csökkennek.

A Valutaalap most folyó tokiói közgyűléséhez igazítva hozza nyilvánosságra World Economic Outlook című kiadványában a magyar gazdaságra (is) vonatkozó makrogazdasági prognózisát.

Az IMF prognózisa a magyar államháztartási folyamatokra (GDP százalékában)
201120122013
Államháztartás hiánya4,22,93,7
Elsődleges egyenleg (Kamatkiadások nélküli hiány)7,80,80,2
Ciklikusan kiigazított egyenleg-6,5-1,9-2,6
Ciklikusan kiigazított elsődleges egyenleg-2,91,81,2
Államháztartás bevételei52,945,845,1
Államháztartás kiadásai48,748,748,8
Bruttó államadósság80,67474,2
Lejáró tartozásn.a13,815,2
Finanszírozási szükségletn.a.16,718,9
Forrás: IMF