Bogsch Erik szerint további országokba sikerült bevezetni az Esmyát, Portugáliába pedig támogatott termék lett. A nagyok közül ez egyedül Olaszországban nem sikerült idáig - tette hozzá.

A Grünenthal portfólióból származó, nyugat- európai bevételek is nőttek. Kínában a tervezett módon csökkent a növekedés üteme, de idén a tavalyi 35 millió euróhoz viszonyítva így is 15 százalék lehet. Latin-Amerikában a nagyon alacsony szintről 52 százalékkal nőtt a forgalom és az eddigi két országon kívül további tárgyalások is folynak vegyes vállalatokról.

Magyarországon a helyzet változatlan

Magyarországon az első negyedévben jelentősen, 5,7 százalékkal 9,7 milliárd forintra nőttek a Richter eladásai. Új generikus termékeket is befogadtak, de ennek ellenére idén sem számol a cég a gyógyszerkassza bővülésével.

A vezérigazgató kismértékben módosította az idei évre vonatkozó előrejelzéseket. Magyarországon változatlan, Lengyelországban kicsit romlott a helyzet, itt 0-5 százalékos a visszaesés. A többi kelet-európai országban szintén változatlan a helyzet.

Nagy visszaesés Ukrajnában

Oroszországban korábban 0-5 százalékos növekedésre számítottak, most viszont rubelben is 5 százalékos csökkenést várnak, euróban viszont a leértékelés miatt 22 százalékos visszaesés jöhet a mostani szinten stabilizálódó rubel kurzus mellett. Ezzel tovább mérséklődik Oroszország súlya a Richter eladásait belül.

Ukrajnára vonatkozóan a Richter februárban nem adott előrejelzést. Most viszont úgy látja a vezetés, hogy a tavalyi 95 milliós forgalmuk idén dollárban számolva 35 százalékkal zuhan. A vásárlóerő jelentősen visszaesett, a hrivnya 30 százalékkal (11,5 hrivnaya/dollár, de volt már 14 is) értékelődött le, a nagykerskedők inkább csak előrefizetéssel adnak el a patikákban.

A MEHIB garanciája február végén megszűnt az ukrán szállitásokra, jelenleg pont annyit szállítanak, hogy ne legyen áruhiány. Ezt a piaci pozícióik tartása érdekében fenntartják. Eddig lényeges fizetési probléma nem merült fel - tette hozzá Bogsch.

A Krímben dolgozó Richteres orvoslátogatók átkerültek a vállalat oroszországi cégéhez, és már rubelben kapják a fizetésüket. Bogsch ugyanakkor hangsúlyozta: nem vonulnak ki a Krímből továbbra, is ellátják gyógyszerekkel a partnereiket.

40 millió eurós árbevétel Kínában

A többi országban nincs változás. Kínában 40 millió euró a várható árbevétel, az Esmya termékekre továbbra is 30 millió eurós előrejelzést tartanak fenn. Az értékesítési és marketing költségek aránya kicsit javult, az év eleji 31,5 százalék helyett most 31 százalékra becsülik, míg a k+f ráta továbbra is 13 százalékos.

A Foretsttel folytatott tárgyalások alapján úgy tűnik, a Cariprazine-nál nem szükségesek új vizsgálatok, és kedvező esetben a jövő év közepére várható a forgalombahozatali engedély megadása, az eredeti indikációra (skizofrénia és bipoláris mánia) vonatkozóan. A másik két indikációra vonatkozó klinikai protokollok kialakítása még folyik.