Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakorvosjelöltnek a teljes műszak mellett arra nem marad ideje, hogy a saját osztályán dolgozzon, éjjel viszont egymagában viszi az egykapus sürgősségi osztályt. Kínjában az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoporttól kért segítséget - írja a lap.

Rendszeres, hogy rezidensekre nem a szakmai kompetenciájuknak megfelelő felelősségű munkakört bíznak rá, szinte mindenhol olyanok dolgoznak a sürgősségi osztályokon, akiknek nem lenne szabad, mert az országban sehol nem tudják biztosítani az előírt feltételeket - mondta a lapnak Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szövetsége (ReSzaSz) elnöke. Ez a gyakorlat nem csak a rezidensek szakmai fejlődését, hanem a betegbiztonságot, és a rezidens karrierjét is veszélyezteti. Ha hibázik, senki nem áll ki mellette, nem egy ügy végződött már a bíróságon, ahol a bíró is csak azt kérdezi a rezidenstől, miért vállalta el a kompetenciáján túlmutató feladatot.

Még rosszabb amikor, amikor ambuláns ellátást bíznak egy kezdőre, s neki kell dönteni arról, hogy hazaküldje a beteget, vagy kórházba fektesse - mondta Dénes Tamás, aki szerint a munkáltatók sokszor kényszerítik szakmai felügyelet nélkül a rezidenseket a sürgősségi osztályokra.

Egy év eleji konferencián a Rezidenszövetség felméréséből már kiderült, hogy súlyosan romlott a betegbiztonság, a belgyógyászati, neurológiai és fül-orr-gégészeti osztályok ügyeletein a rezidensek 2016-ban már szinte teljes mértékben személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyeltek.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke, a Bethesda kórház főigazgatója szintén nem tartotta elfogadhatónak ezt a gyakorlatot, azonban azt is mondta, hogy alkalmazkodni kell a súlyos orvoshiányhoz, s fontos, hogy a fiatal orvosok mihamarabb, már a képzési időszak alatt kerüljenek döntési helyzetekbe. Velkey szerint a rezidenseket nem szabad túlvédeni és hermetikusan elzárni a napi, nagyon is felelősségteljes gyakorlattól.