Az Innovációs nagydíjat a KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. kapta a nagyszilárdságú csőtávvezetékek hegesztés-fejlesztéséért. A siófoki KVV Kőolajvezetéképítő Zrt. (az Olajterv Csoport tagvállalata) mintegy 450 dolgozóval, a legnagyobb magyar vezetéképítő vállalat. Éves árbevétele 10-15 milliárd Ft, és a napokban fejezte be többek közt a szlovák-magyar gáztranzitvezeték megépítését, melynek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot.

A szénhidrogén-szállító csőtávvezetékek alapanyagául szolgáló acélcsövek mértékadó jellemzőit (folyáshatár, szakítószilárdság) az elmúlt időszakban folyamatosan növelték, elsősorban annak érdekében, hogy a vezetékcső falvastagságának növelése nélkül, sőt annak csökkentésével, lehetővé váljon a minél nagyobb közegnyomáson való üzemeltetés. Ezzel egyrészt nagyobb mennyiségeket tudnak szállítani, másrészt kevesebbe kerül a létesítmény megvalósítása, a csökkenő anyagköltségek miatt.

A kilencvenes évek közepén Németországban néhány távvezetéket már építettek ilyen nagyszilárdságú (L555MB vagy X80) vezetékcső felhasználásával, de komoly problémák merültek fel a hegesztés minőségével kapcsolatosan. Majd 2012-ben a lengyel gázvezetéki üzemeltető cég (GAZ-SYSTEM) jelentős csőtávvezeték építési programba kezdett, amelyek megvalósítását ezekkel a nagyszilárdságú csőalapanyagokkal  tervezte. A kidolgozott hegesztési eljárást - az építtető akkreditált anyagvizsgáló laboratóriumának tanúsításával - az elsők között sikerült elfogadtatni a lengyel gázvezetéki üzemeltető céggel, a GAZ-SYSTEM-mel. Az adott eljárással a KVV által Lengyelországban lehegesztett 200 km-nyi DN700 és DN800-as gázvezetékek varratai kielégítették a megkívánt minőségi és mechanikai előírásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Ipari Innovációs díját a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. kapta a nanoScan PET/MRI integrált pre-klinikai in vivo képalkotó rendszerért. A MEDISO Kft. Budapest egyik leginnovatívabb középvállalata 200 munkatárssal, évi 6-8 milliárd forint árbevétellel, a nukleáris orvostechnikában és a radiológiában használatos képalkotó diagnosztikai rendszerek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik.

A nanoScan PET/MRI élő (in vivo) laboratóriumi állatok vizsgálatára alkalmas molekuláris képalkotó rendszer, mely két klasszikus képalkotó módszert egyesít egy berendezésben: az izotópdiagnosztikában alkalmazott pozitron emissziós tomográfiát (röviden PET) és a mágneses rezonancia vizsgálatot (röviden MRI). Az integráció során arra törekedtek, hogy megőrizzék a PET készülék kiváló képalkotási paramétereit annak ellenére, hogy a hagyományos PET készülékek igen érzékenyek az MRI szórt mágneses terére. A nanoScan PET/MRI a világon az első teljesen integrált, kereskedelmi forgalomban kapható pre-klinikai PET/MRI, mely 2011-ben történt bemutatása óta még mindig az egyetlen valódi telepítésekkel rendelkező berendezés. A fejlesztés eredményeként a nanoScan PET/MRI az egyetlen olyan pre-klinikai berendezés, melyben nagyteljesítményű PET gyűrű bizonyítottan zavartalanul működik az MRI közvetlen közelében, beleértve a klinikai berendezéseket is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi Innovációs díját az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. nyerte el az új generációs alumínium elektrolit kondenzátor és EPCOS teljesítmény induktivitások kifejlesztéséért. Két új elektrolitot fejlesztettek, amelyek segítségével a kondenzátorok élettartama akár 50-60 százalékkal is növelhető, emellett a környezeti terhelés is 5 százalékkal csökkenthető.

Már a bevezetés évében jelentős árbevételt tudtak az új termékekkel realizálni, közel 1,6 milliárd forintos többletárbevételt. A termékeknek 30 százalékos a fedezeti hányada (árbevétel csökkentve a változó költségekkel), azaz 450-500 millió forint nyereséget tudtak ezen új termékekkel elérni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár Innovációs díjában a TeGaVill Kft. részesült a szántóföldi lágyszárú növénytermesztés melléktermékeit felhasználó, környezetterhelést csökkentő agroenergetikai technológiák és azokat biztosító géprendszerek kifejlesztéséért. A komlói TeGaVill Kft. 80-85 főt foglalkoztató középvállalkozás.

A cég egy komplex gépsort fejlesztett ki, amely a lágyszárú növények (búzaszalma, rozsszalma, energiafű-, triticale-, repce-, kukorica-, napraforgó- szója-szár) tetszőlegesen bálázott szármaradványainak, összeállítástól függően az aprítását, darálását, tisztítását képes elvégezni. Az így előállított, különböző méretű, (ha szükséges) megfelelően tisztított, pormentesített aprított termékek felhasználása kiterjed a hagyományos agrár területekre (almozásra szarvasmarha, baromfi stb. számára, kertészetekben mulcsozásra), az automatizált kis- és közepes teljesítményű tüzelőberendezések alacsony költségű tüzelőanyaggal történő ellátására (apríték, brikett, pellet), újszerű agroenergetikai területen történő alkalmazásra (koofermentálás során biogázüzemben, alapanyag második generációs bioetanol üzemben), és alapanyagokra épülő építőipari hőszigetelő falburkoló lapok előállításánál.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs díját az Egis Gyógyszergyár Nyrt. kapta a hipertónia kezelésére kifejlesztett Egiramlon készítményének gyártásáért és forgalmazásáért.

A ramiprilt és amlodipint terápiásan hatékony dózisokban tartalmazó antihipertenzív készítmény önmagában is innovatív, hiszen a piacon nem található más, ilyen hatóanyag-összetételű fix kombináció. A készítmény a betegek számára kényelmes bevételi módot biztosít, mely javítja a betegek terápiás együttműködését, melynek fontos népegészségügyi jelentősége van. A készítménnyel 2012-2013-ban több mint 44 ezer magas vérnyomású beteget kezeltek. A 2012-2013-as üzleti év végéig 14 országban vezették be a készítményt, amely az első bevezetéstől számítva összesen 1,9 milliárd forint bevételt hozott az Egisnek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs díját a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., az I-Cell MobilSoft Zrt. és az ARH Hungary Zrt. nyerte el a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer megvalósításáért. Az indoklás szerint a HU-GO az első nyílt útdíjrendszer a világon, amely szabványos interfészek használatával biztosítani tudja más útdíjszedési közreműködők piacra lépését, valamint akár külföldi illetőségű cégek viszonteladói vagy bevallási közreműködői csatlakozását.

Az innováció eredményeként a rendszerben 2013. december végéig több mint 32 ezer ügyfél regisztrálta 113 ezer tehergépjárművét. A tervezett 42 milliárd forinttal szemben 20 milliárd forintból valósult meg a beruházás, amely lényegesen alacsonyabb, mint más útdíj rendszereké, figyelembe véve azt is, hogy a külföldi példák általában szolgáltatásvásárlásról szólnak (amikor a szállító látja el az üzemeltetési feladatokat is, egy jellemzően 8-10 éves periódusban)

A Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs díját a Tresorit Kft.-enk ítélték oda a Tresorit fájlmegosztási és szinkronizálási szoftver kifejlesztéséért. Még 2009-ben egy háromfős, a titkosítási eljárásokért és kutatásért rajongó csapat peer-to-peer alapú megosztási rendszerek titkosítását lehetővé tevő kutatásba kezdett, a Budapesti Műszaki Egyetem szárnyai alatt működő CrySyS IT biztonsági laborban. A 2011 alakult Tresorit több nemzetközi startup és biztonságtechnológia fókuszú konferencián versenyezhetett a legjobbakkal.

A Tresorit a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott titkosítási technológiájával és a megosztható, kliens-oldali titkosítással világ viszonylatban is élen jár a felhő alapú tárhelybiztosítás és fájlmegosztással foglalkozó szolgáltatók között. Ugyanakkor a Tresorit a technológiai innovációt a szolgáltatás fejlesztéssel integrált szemléletben fejlesztette termékké. A titkosított megoldást kínáló versenytársak termékeivel szemben a végfelhasználók egy jól működő, gyors, azaz a mindennapokban könnyen használható, szerethető szolgáltatással találkoznak.