Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Munkabalesetek szempontjából nem zárt jó negyedévet az ország, hiszen az év első négy hónapjában 4182 esetet regisztrált a hatóság. Ez az utóbbi öt év legrosszabb adata, 2012-ben például ezer balesettel kevesebbet jelentettek be a cégek.

Halálos balesetből ugyanakkor kevesebb volt: idén 15 végzetes katasztrófa történt, ami a tavalyinál (18), illetve a 2011-es adatoknál (22) is kedvezőbb. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezek a számok a feldolgozott eseményeket jelentik, így elképzelhető, hogy idővel valamivel nőhet ez a szám. (A 3 napot meghaladó munkaképtelenséget okozó balesetről készült jegyzőkönyvet a tárgyhót követő hónap 8. napjáig a munkáltatónak meg kell küldenie a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi felügyelőség részére. A munkabaleseti adatokat a munkavédelmi felügyelőségeken tárgyhót követő hónap végéig dolgozzák fel, a feldolgozottsági arány hozzávetőleg a 95 százalékot éri el.).

Kép: Kattintson a nagyobb méretért!

A munkabalesetek többségénél, azaz mintegy negyedénél 7-13 napra esik ki a dolgozó, de sokan voltak (667), akik akár három hétig is munkaképtelenek voltak. Az egy és három hónap közötti kiesés 429 magyarországi dolgozót érintett, míg fél éven túl csak 11-en maradtak munkaképtelenek.

A balesetekkel kapcsolatban a hatóság 42 esetben szabott ki munkavédelmi bírságot, összesen közel 12 millió forint értékben. Ezen felül eljárási bírság néven 380 ezer forintnyi befizetésre kötelezték a vállalatokat, míg egy esetben bűnvádi feljelentést is tettek.

A budapesti feldolgozóipar a legveszélyesebb?

A legtöbb munkabaleset a fővárosban történt, egészen pontosan 563, de nem lehet túl büszke a számaira Borsod-Abaúj-Zemplén (298), illetve Győr-Moson-Sopron megye (288) sem. A lista másik végén Nógrádot találjuk, ahol mindössze 82 baleset az év első négy hónapjában. Amennyiben a halálos baleseteket nézzük, úgy nagyjából hasonló eredményeket látunk minden megyében: a legtöbb, két halálos baleset Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve külföldi munkavégzés során történt. A legtöbb ilyen jellegű baleset (5) nem meglepő módon az építőiparban keletkezett, de hárman haltak meg "szárazföldi, csővezetékes szállítás" közben is.

A statisztika szerint a legtöbb baleset (1399) a 50-149 fő közötti vállalatoknál történik, de nincsenek sokkal lemaradva a 10-49 főt foglalkoztatók (1164) sem. A nagy, 500 főnél több emberrel dolgozó cégeknél már jóval kevesebb, 599 baleset történt, ahogy a mikrovállalatoknál (523) is kevesebb ilyen esetet regisztráltak. A legtöbb eset természetesen a gazdasági társaságoknál történt (3233), de hétszáz felett zárt a "helyi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek", illetve a "központi költségvetési irányító és költségvetési szervek" összesített adata is.

A szektorokat nézve, úgy azt láthatjuk, hogy a legtöbb munkabaleset, szám szerint 296 a kiskereskedelemben történt - az esetek nagy része azonban szerencsére nem volt súlyos baleset, a statisztikában mindössze egy csonkolásos szerencsétlenségről olvashattunk.

Az első negyedévben az élelmiszergyártás (270), a fémfeldolgozási termék gyártása (263), valamint a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás (249) területén mértek magas balesetszámot, ahogy a közúti jármű gyártása (246) sem tartozott a legbiztonságosabb szakmák közé.

Jó hír ugyanakkor, hogy az idei első negyedévben nem történt baleset a háztartásokban, a szerencsejátékoknál, az utazásszervezőknél, a műsorszolgáltatóknál és a kiadóknál, ahogy bányászati területen sem. A teljes lista ide kattintva érhető el.