Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A működéshez minimálisan meghatározott kétezer feletti tagságot eddig 11 magánnyugdíjpénztár (mnyp.) érte el. (A csapathoz várhatóan csatlakozhat még a VIT, de eddig nem érkezett meg a kassza bejelentése arról, hogyan érte el tagsága mintegy két és félszereződését.) Az általános vélekedés szerint azonban a mezőny biztosan ritkul majd. A tagsági és a kezelt vagyonra vonatkozó adatok alapján mindenesetre az élboly már egyértelműen körvonalazódik.

A piacot jelenleg az ING vezeti, második helyen az OTP, a harmadikon pedig − a legnagyobb bank kasszájától alig elmaradva − az Aegon áll. A korábban a piacot jócskán uraló OTP a maradók csekélyebb aránya miatt csúszott le. Amennyiben itt a szektor átlagának megfelelő tag maradt volna, akkor a létszáma több mint harmadával haladná meg a jelenlegit, és 20 százalékkal verne rá a második helyezettre.

 

Magánpénztárak adatai (2011. július)*
MegnevezésLétszámKezelt vagyon
(ezer fő)(Mrd forint)
Aegon1738,5
Allianz10,824
Aranykor3,19,2
AXA1330
Budapest2,79,5
Erste2,4n. a.
Évgyűrűk2,1n. a.
Generali2,13,5
ING19,750
MKB3,310,5
OTP17,640
*az adatok tájékoztató jellegűek, több pénztárnál erősen kerekítettek
Forrás: kasszák, Napi Gazdaság-gyűjtés.

 

A további lehetőségeket persze nemcsak a maradók létszáma, hanem a kezelt vagyon nagysága, a tagok életkora (az nem túl biztató, ha rövidesen sokan mennek nyugdíjba, így bevételt nem, csak szogláltatási kiadást jelentenek majd) és jövedelem szerinti összetétele befolyásolhatja. A pénzügyi felügyelet a működés reális feltételeként egyenesen a korábbinak négyszeresére rúgó jövedelmet jelzett (Napi Gazdaság, 2011. június 28.). Az egy tagra jutó vagyon nagysága alapján egyébként a legjobb eredményt a Budapest és az MKB, a legrosszabbat pedig a Generali mutathatja fel. Nem mindegy viszont, hogy ez az előbbi paraméterek melyikének tudható be leginkább.

A "maradék" összesöprése viszont egyáltalán nem könnyű feladat. A közgyűlés határozata értelmében az Életútnál már július elsejétől megkezdődött a magánágazat végelszámolása. Korábban többször hangsúlyozták tagjaiknak, hogy ha még a végelszámolás kezdő dátuma előtt lépnek át más pénztárba, akkor a megtakarításukat átadhatják a választott szereplőnek, ha viszont csak a nyilatkozattételi felhívásra reagálva lépik ezt meg, megtakarításuk már csak a végelszámolás lezárulásakor kerülhet átadásra. Úgy tűnik azonban, ez sem aktivizálta tagjaikat (a 30 napon belül nem nyilatkozók visszakerülnek az állami rendszerbe). A limit alatti létszámú Dimenziónál még nem hívták össze az újabb közgyűlést (az előző elutasította a végelszámolást, a felkínált beolvadásnál pedig nem találták elég szélesnek a választékot), így kérdés, mi lehet az átlagnál érzékelhetően aktívabb tagokkal a jövőben.

 

Reálhozam: hiányzik 12 milliárd

Az Életút arra hívja fel a figyelmet, hogy a volt tagok közel 12 milliárd forinttól estek el azon technikailag szükséges módosítás miatt, hogy a reálhozam kiszámításánál nem a még rendelkezésre nem álló májusi, hanem a számításokhoz használható áprilisi inflációval kellett a kasszáknak számolniuk. Idén áprilisban ugyanis az infláció mértéke 0,6, míg májusban (mint azóta kiderült) 0,2 százalék volt. Ez az átadott, közel 3000 milliárd forintnál azt jelenti, hogy − mivel a kasszáknak mindkét hónapra 0,6 százalékos inflációval kellett számolniuk − 0,4 százalékkal magasabb szinten kellett megállapítani az elvárt vagyonértéket. Ebbe természetesen − hangsúlyozták a kasszánál − semmiféle szándékosságot nem kívántak belemagyarázni, már csak azért sem, mert a történet fordítva is alakulhatott volna. Ráadásul − tették hozzá − a kérdéses összeg ily módon a társadalombiztosítás rendszerében megnyíló egyéni számlák fedezetéül szolgálhat majd.