Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Májusban, az elemzői várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. Elemzők arra számítanak, hogy a testület most is változatlanul hagyja a tavaly május óta 0,90 százalékon lévő alapkamatot.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek január-áprilisi, illetve áprilisi alakulását. A márciusi átlagkereset 12,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 12,2 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben 11,0 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek, a közfoglalkoztatottak nélkül 10,7 százalékos növekedést mért a KSH.

Szerdán publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részletes adatait az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről. A gyorstájékoztató szerint az államháztartás központi alrendszerének májusi hiánya 91,9 milliárd forintot, az első öt havi hiánya 213,4 milliárd forintot tett ki. Tavaly az első öt hónapban az államháztartás központi alrendszere 13,2 milliárd forint hiányt mutatott.

Pénteken a kiskereskedelmi forgalom áprilisi alakulásának második becslését közli a KSH. Az első becslés szerint áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 2,0 százalékkal nőtt. Márciusban a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékos volt a forgalom éves összevetésű növekedési üteme a februári 1,0 százalékosnál szerényebb emelkedés után. Az év első négy hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 3,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.