Áprilisban a bruttó átlagkereset 303 000 forint volt, míg a nettó 200-205 ezer forint a KSH legfrissebb adatai szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez az elmúlt 27 év legjobb adata.

Az ismertetéskor elmondta, hogy a közszférában a bérnövekedés 14-15 százalék volt, míg a piaci keresetek csak 9-10 százalékkal nőttek. Lázár szerint ezért sem kaphatnak a közalkalmazottak béremelést, hiába terveznek sztrájkot a Magyar Államkincstár dolgozói a korrekcióért.

A csütörtöki kormányinfón szó volt arról is, hogy az idén a magyar háztartások több mint fele, 51 százaléka tervez főszezoni utazást, míg 2012-ben a megkérdezett háztartásoknak még csupán a 36 százaléka volt ezzel így.

A tárcavezető a Magyar Turisztikai Ügynökség adataira hivatkozva azt mondta, az emberek kétharmada belföldi utazást tervez.

Az egészségügy kapcsán Lázár elismerte, hogy vannak problémák az ellátórendszerrel, de ezek az elmúlt 30-40 év örökségéből adódnak. A problémákat nem lehet azonnal rendezni, de vidéken már jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a kórházakban. A fővárosban pedig 700 milliárd forintból fejlesztenék a kórházakat, valamint új centrumokat is építenének. Utóbbiak létesítése az idén még várhatóan nem kezdődik el, jelenleg előkészítési szakaszban tartanak a projektek.

Kép forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás