A hirtv.hu beszámolója szerint a külügyminiszter úgy vélte, a csúszás oka, hogy az Európai Bizottság igyekszik politikai tőkét kovácsolni abból, hogy Magyarországnak szüksége van a hitelre. Ebben a helyzetben az EU az erősebb tárgyaló fél - tette hozzá Martonyi, aki egyben aláhúzta: a kormány célja a tárgyalások megkezdése.

A portál emlékeztetett arra, hogy Brüsszel pénteken jelezte: "gyorsan halad" az Európai Bizottság a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások keretében legutóbb adott válaszok elemzésével, és a testület "rövidesen" készen lehet az azokkal kapcsolatos döntésre.

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken arról is beszélt, hogy Orbán Viktor kedden találkozik José Manuel Barrosóval, az EB elnökével. "A jövő keddi találkozó célja, hogy informális eszmecsere keretében tárgyaljanak azokról a nyitott ügyekről, amelyek Magyarország és az Európai Bizottság között fennállnak" - közölte egy újságírói kérdésre válaszolva a bizottság szóvivője, aki további részleteket nem árult el. A BruxInfo azonban úgy tudja, hogy a konvergenciaprogram részleteiről és a jegybanktörvény megfelelő módosításáról is tájékoztatást vár az Európai Bizottság elnöke a miniszterelnökkel tartandó informális egyeztetésén. Szerdára döntésre kész lesz a testület a kötelezettségszegési eljárások kapcsán, az viszont elsősorban a Barroso-Orbán találkozótól függ, hogyan határoz majd az ügyekben a Bizottság - emlékeztet a Portfolio.hu.