Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági területet szánja a magyar biztosjelöltnek, akit szerda este hallgatott meg Brüsszelben az EP illetékes szakbizottsága. A szakbizottság frakciókoordinátorai között csütörtökön nem született megállapodás abban, hogy a meghallgatás alapján támogatják-e Navracsics jelölését.

A szociáldemokraták csütörtöki közleménye szerint a magyar jelölt szerda esti teljesítményével csalódást és aggodalmat keltett a képviselők többségében. Annak ellenére, hogy az EU értékeinek tiszteletét hangoztatta, és ígéretet tett arra, hogy független módon fog eljárni, a szociáldemokrata frakció tagjai úgy vélik, hogy nem oszlatta el a szerepével kapcsolatos kételyeket - írták.

Az EP oktatási és kulturális bizottsága - mint az korábban kiszivárgott - úgy döntött, hogy újabb esélyt ad Navracsicsnak, olyan módon, hogy írásban vár tőle választ további kérdésekre. Tanja Fajon, a szociáldemokrata EP-frakció alelnöke a frakció közleménye szerint kijelentette: "Miközben melegen üdvözöljük az EU hitére való megtérését, azt is elvártuk volna tőle, hogy mondjon néhány bűnbánó szót korábbi életéről".

Petra Kammerevert, a szociáldemokrata EP-frakció oktatási és kulturális szóvivője szerint Navracsics a meghallgatáson a neki szánt portfólióval kapcsolatos ismereteit illetően sem volt meggyőző. Példaként Kammerevert azt hozta fel, hogy a jelölt nem fejtett ki konkrét elképzelést arról, miként kívánja továbbfejleszteni az illetékességébe eső három programot, az Erasmus+, a Kreatív Európa és az Európa a Polgárokért programot.

A szociáldemokrata frakció közleménye szerint a magyar kormány, amelynek Navracsics Tibor a tagja volt, korábban olyan ellentmondásos intézkedéseket tett, amelyek "nem voltak összhangban Európa liberális demokratikus értékeivel, különösen nem az EU-szerződés kultúrával foglalkozó cikkelyében foglaltakkal".

A cseh jelölt is kap további kérdéseket

További írásbeli kérdéseket kap az őt meghallgató bizottságoktól a cseh Vera Jourová, akit igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős biztosnak jelült ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - közölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciója. A kommüniké szerint a cseh politikusnak nem sikerült maradéktalanul meggyőznie az őt meghallgató négy bizottságot, így azok Martin Schulz EP-elnökön keresztül küldenek neki további tisztázandó kérdéseket. (Vera Jourova a cseh jobbközép ANO (Igen) párt tagja, amely az Európai Parlamentben az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakciójához tartozik.)

Az igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős biztosnak kijelölt Jourová szerdai meghallgatásán arról beszélt, hogy a Václav Havel néhai cseh elnök által megfogalmazott általános európai értékeket, köztük az egyén és az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartását, az emberi méltóságot, szolidaritást, a polgárok törvény előtti egyenlőségét, a politikai pluralizmust, illetve a demokratikus intézmények és az etnikai kisebbségek védelmét tartja majd követendő céloknak az elkövetkező években végzendő munkájában. A cseh politikust négy bizottság, a jogi bizottság, az igazságügyi és belügyi bizottság, a belső piaci bizottság és a nőjogi és nemi egyenlőségi bizottság hallgatta meg. A jogi bizottság szocialista koordinátora, Evelyn Regner szerint Jourová jogi szempontból megismerkedett ugyan a folyamatban lévő munkával, de hiányzott belőle a politikai érzékenység és vízió, különösen a társasági jog területén. "Olyan jelöltet, aki legalább képtelen érzékenységet mutatni a munkavállalók bevonása és a szociális dömping terén, a képviselőcsoport nem tud jóváhagyni" - közölte Regner.

Birgit Sippel, az igazságügyi, belügyi és alapjogi bizottság szociáldemokrata koordinátora úgy vélte, hogy Jourová teljesítménye nem volt meggyőző, sok kérdésben nem adott konkrét, egyenes válaszokat. "Az volt a benyomásom, nem tartja olyan fontosnak a fogyasztói jogokat, mint mi azt elvárjuk" - jegyezte meg Sippel.

A nőjogi bizottság balközép képviselőinek vezetője, Marie Arena pedig úgy fogalmazott, hogy a Jourovának szánt tárca széles jogköreihez mérten a cseh politikus meglehetősen homályosan fogalmazta meg elképzeléseit, pedig a jelenlegi helyzetben, az anyasági szabadság, a nők elleni erőszak, a nők bevonása a vállalati döntéshozatalba és az egyre növekvő szegénység kérdéseivel a napirenden világos stratégiára lenne szükség.