Az ország külső és belső egyensúlya javul, adóssága csökkenőben van, a gazdasági növekedést egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza. A hitelminősítő által vélt gazdaságpolitikai kockázatok (sem a monetáris, sem a fiskális területen) pedig úgy tűnik, hogy nem valósulnak meg, amire bizonyítékul szolgálhat majd a 2017-es költségvetési tervek elfogadása a nyáron - kommentálta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy vélte, szeptemberben az S&P javítani fogja Magyarországról alkotott véleményét: vagy a kilátásokat javítja stabilról pozitívra, vagy magát a hitelbesorolását javíthatja egy osztályzattal, befektetési kategóriába.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az S&P nagyon konzervatív, pesszimista Magyarországgal kapcsolatban, az utolsó hitelminősítő volt, amely korábban a jelenlegi, a befektetésre ajánlott kategória előtti szintre emelte a magyar államadósságot. A Moody's és a Fitch kicsit másképp látja a magyarországi helyzetet, mindkét cégnél már pozitív az ország adósság-besorolási kilátása.

Azért nem kerülhetett sor felminősítésre, vagy az ország adósbesorolási kilátásának javítására, mert annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés és a rövid távú egyensúlyi mutatók - költségvetés, fizetési mérleg alakulása - nagyon kedvezőek Magyarországon, továbbra is nagyon magas az államadósság. Bár voltak kedvező változások az államadósság szerkezetében, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze az S&P-t akár csak a kilátások javításáról - jegyezte meg az elemző, hozzátéve, hogy a konzervatívnak tekintett hitelminősítő esetleg a gazdaságpolitikai bizonytalanságot is kifogásolhatta.

Ez azért meglepetés volt

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kevés esélyt lát arra, hogy az S&P még az idén felminősíti Magyarországot, tekintve, hogy változatlanul olyan dolgokat kifogásol, amelyek rövid távon csak kismértékben javulnak. Ilyen például a magas államadósság-szint és a gyenge alapszintű növekedési potenciál.

Az ország megítélésén valószínűleg lendítene, ha folyamatosan tudná követni a magyar gazdaság bővülése a visegrádi országok növekedési tempóját, vagy az állam piacbarát gazdaságpolitikát folytatna - vélekedett a szakember.

A Standard & Poor's mindig is szigorúbb volt a másik kettő hitelminősítőnél, mégis meglepetés, hogy még a kilátásokon sem változtatott. A Fitch Ratings és a Moody's Investors Service ettől függetlenül felminősíthetik Magyarországot befektetésre ajánlott kategóriába - tette hozzá.

Ezt vártuk

Az NGM viszont a hitelminősítői lépést kommentálva kijelentette: az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a magyar államadósság besorolásán. A kormány várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.