Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogász szerint egy 500 forintos ár még a kezelési költségre sem lenne elég, az ennél lényegesen magasabb ár pedig nagyon közel kerülne a jelenlegi 10 napos 2975 forintjához, de legalábbis értelmetlenné tenné annak bevezetését.

A szervezet kedden adott ki állásfoglalást, amelyben ellenzik az egynapos matrica bevezetését, többek között azért, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartják.

Kovács Kázmér szerint a jelenlegi díjfizetési rendszer hosszú egyeztetések eredménye és a díjak rendkívül méltányosak. Mind a 10 napos közel 3 ezer forintos, mind pedig a megyei 5 ezer forintos díja.

Az autóklub szerint ahol Európában kilométer-arányos díjfizetés van, annak mértéke kilométerenként 19-31 forint között mozog. Ezzel számolva a kilométer-arányos díj Budapest és Szeged között már egy irányban több lenne, mint a jelenlegi 10 napos e-útdíj 2975 forintos ára.

A szervezet felidézte az 1996-1998 közötti autópályadíj-pert, amikor az Európában kiugróan magas kilométer-arányos díjfizetés miatt csak bírósági úton sikerült elérniük a szolgáltatással aránytalan Győr-Hegyeshalom autópályadíj mérséklését, ami országosan a jelenlegi, a rendszeres úthasználóknak kedvezőbb átalánydíjas fizetési módhoz vezetett.

A tehergépkocsik esetében ugyanakkor a jelenlegi kilométer-arányos díjfizetés továbbra is indokolt a Magyar Autóklub szerint, mert a teherjárművek úthasználata során az utak igénybevételének mértéke többezerszeres a személygépkocsikhoz képest.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke múlt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ismét benyújtják az egynapos és a hosszú hétvégére szóló autópálya-matrica bevezetéséről szóló javaslatot az Országgyűlésnek. A jobbikos politikus ésszerűnek nevezte, hogy ne kelljen tíznapos jegyet váltani annak, aki egy napra vagy egy hosszú hétvégére veszi igénybe a sztrádákat.