Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A reálgazdaság kedvező teljesítményével, a foglalkoztatási adatok alakulásával, valamint az egyedi tételekkel indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt, hogy történelmi mélypontra süllyedt az államháztartás központi alrendszerének idei hiánya szeptember végére.

A nettó reálkeresetek 44 hónapja emelkednek, amelynek eredményeként nem csak a dolgozók jövedelme növekszik, hanem a központi költségvetés foglalkoztatáshoz-, illetve fogyasztáshoz kapcsolódó bevétele is nő, biztosítva a költségvetés stabilitását - mondta Banai Péter Benő államtitkár az M1-en.

Míg a kedvező reálgazdasági folyamatok hosszabb távon befolyásolják a költségvetés helyzetét, néhány egyedi tétel befolyásolta az államháztartás szeptemberre kialakult helyzetét - mondta az államtitkár. Erre példaként említette az uniós programok kiadási és bevételi elszámolását: tavaly az Európai Bizottság és a magyar kormány között kialakult konfliktus miatt több programnál is 100 milliárd forintos összegben csúsztak a támogatások, a vitákat jelentős részben viszont sikerült lezárni, megérkeztek a korábban elmaradt bevételek, ami megmutatkozik a nullszaldó körüli költségvetési pozícióban.

Megjegyezte: a költségvetés a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszak kifizetéseihez járó bevételeket is elszámolta, ami több mint 250 milliárd forint bevételt jelentett.