Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás hiánya augusztus végén 914,9 milliárd forint volt, amely az egész évre tervezett összeg 102,5 százaléka. Az idei költségvetés módosítása már a csőben van - erre utalt az állami hírtévében Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője, ám azt a menekülthelyzettel indokolta, nem a költségvetés helyzetével. Ugyanakkor a menekülthelyzet érintheti a már elfogadott 2016-os költségvetést is, így nem kizárt, hogy ősszel még ezt is módosítani fogja a kormány.

A magas hiánynak viszonylag szokatlan oka van, legalábbis a magyar államháztartási gazdálkodás történetében, ugyanis különböző okok (viták, büntetések) miatt a késő uniós pénzek billentették meg a büdzsét. Az NGM szerint a költségvetés uniós bevételei 368,6 milliárd forinttal maradnak el a tavalyiaknál, miközben a kormány ezerrel pörgeti ki az uniós kifizetéseket a közelgő pénzügyi zárás miatt. A uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések eközben 126,3 milliárd forinttal haladták meg a tavalyit - így a két tétetel közel 500 milliárd forintos hiányt magyaráz.

A NGM is igyekszik megjegyezni, hogy az uniós pénzek késedelmes fizetése csak a hazai elszámolású pénzügyi mérleget érinti, és nem az uniós módszertan szempontjából fontos eredményszemléletű egyenleget. Ugyanakkor a 500 milliárd forintos lyukat finanszírozni kell, ami növekvő államadósságot eredményez.

Az adóbevételek mind a három területen (a cégek befizetései, a fogyasztási adók, illetve a lakossági befizetések) meghaladják a tavalyit - ez nem meglepő növekvő gazdasági környezetben változatlan adóterhek mellett. A cégek által befizetett adók az első nyolc hónapban 784,6 milliárd forintra rúgtak, szemben a tavalyi 689,5 milliárd forinttal. A fogyasztási adókból már 2927,1 milliárd folyt be, ami 142,2 milliárddal magasabb a tavalyinál. A lakossági adóbefizetések 1230,6 milliárd forintra rúgtak, ami 67,7 milliárdos növekedés egy év alatt - vagyis az államháztartás elkölthető jövedelme tavaly augusztushoz képest 305 milliárd forinttal emelkedett.

A kiadási oldalon átmenetileg megugrottak a szociális kiadások, ám csak annyi történt, hogy az iskolakezdés miatt egy hónappal korábban kifizették a családi támogatásokat. Vagyis a szeptemberi járandóságot már augusztus végén kiutalták.

Látványosan növekszik a költségvetési szervek kiadásai, ez főként az uniós pénzek elköltésével van összefüggésben. A kamatkiadások viszont látványosan csökkennek: az idei első nyolc hónapban 800,2 milliárd ment el az államadósság finanszírozására, szemben a tavalyi 867,2 milliárd forinttal szemben.