Jelentős nagyberuházások nehezítik a közlekedést a fővárosban, Budán és a nagykörút pesti szakaszán. Az elmúlt napokban újabb munkálatok kezdődtek, így régen tapasztalt sokk éri a fővárost.

A 4-6-os vonalán négy különböző munka folyik. A fonódó villamos kiépítése a Széll Kálmán tér és a Török utca között. A vágányok felújítása a Török utca és a Margit híd között. A hőmérséklet ingadozásából járó tágulást segítő elemek (dilatációk) cseréje a Margit hídon, és a pesti oldalon folyó felújítások a Szent István körúton és a Teréz körúton, a Tátra utcától az Aradi utcáig.

A Széll Kálmán tér felújítása és a Margit körúton zajló munkálatok ugyanabból a finanszírozási forrásból, a budai fonódó villamos-beruházás keretében zajlanak, ezeknek a munkáknak a terveztetése és végrehajtása egyszerre indult. A kivitelezést már nem lehetett halasztani, mivel a rendelkezésre álló forrásokat az uniós elszámolási szabályok értelmében 2015 végéig fel kell használni - mondta az InfoRádió kérdésére a BKK fejlesztési divízióvezetője. Horn Gergely hozzátette: a pesti oldalon folyó munkálatok előre tervezetten zajlanak a budai építkezésekkel egy időben, hogy a 4-6-os villamost ne kelljen újra lezárni egy későbbi időpontban.

A fonódó villamos-beruházást év végéig be kell fejezni, ezért a budai oldalon a munkálatok a nyár folyamán és az ősszel is folytatódnak majd, de ezek a 4-6-os villamos közlekedését már nem fogja akadályozni - emelte ki Horn Gergely. A Bem rakparton és Óbudán ugyanakkor jelentős építkezések lesznek.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) a gyalogosok közlekedésének segítéséért 53 útbaigazító táblát helyezett ki a felújítás alatt lévő Széll Kálmán téren. A BKK szakemberei továbbra is folyamatosan figyelik a tér forgalmát, valamint a megrongált tájékoztató táblákat cserélik - olvasható a BKK honlapján.

Az új tájékoztatók kihelyezését helyszíni szemle előzte meg, ennek során a BKK elemezte a gyalogosok közlekedési szokásait. A szemle és a területen dolgozó forgalomirányítók tapasztalatait is felhasználva útbaigazító és figyelmeztető táblákatt helyeztek ki a munkaterület közelében.

Többször előfordult, hogy a kihelyezett táblákat letépték, áthelyezték, összefirkálták. A BKK Zrt. kéri a járókelők együttműködését és azt, hogy vigyázzanak a táblákra, mert azoknak a tájékoztatáson kívül a balesetek megelőzésében fontos szerepük van.

Előfordulhat, hogy a helyszíni munkák miatt a szakemberek ideiglenesen megbontják egy-egy szakaszon az építési terület kordonjait, ennek ellenére a BKK kéri a gyalogosokat, hogy ne menjenek be az építési területre, és saját biztonságuk érdekében használják a kijelölt útvonalakat.