Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Együtt-PM vezetője a belvárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az unió attól tart, hogy "a kormány aktív segédletével néhány, a kormányhoz közel álló nagyvállalkozó lenyúlja ezeket a pénzeket". A kabinet úgy alakította át az uniós kifizetések rendszerét, hogy "nem a lehívást tartotta szem előtt, hanem a lenyúlást". Ezért van veszélyben 1500 milliárd forint kifizetése, ennyivel kevesebb pénz juthat Magyarországnak a most induló hétéves uniós költségvetési ciklusban - fogalmazott Bajnai Gordon.

Szavai szerint a pénzvesztés és "lenyúlás" veszélyétől kell megvédeni Magyarországot az Együtt-PM képviselőjelöltjeinek az Európa Parlamentben (EP) akár a kormány segítségével, akár pedig anélkül.

Bajnai Gordon elmondta, ezen a voksoláson Kelet és Nyugat között kell választani, szerinte a Nyugat az európai uniós fejlesztések lehetőségét jelenti, a Kelet pedig azt, ami jelenleg Ukrajnában történik. Az előző kormányok örökségeként új villamosvonal épült Debrecenben, a mostani kormány öröksége pedig Paks, vagy a miniszterelnök kertjének végébe épített stadion lesz - mondta az ellenzéki szervezet vezetője.

Paksról Bajnai Gordon megjegyezte, az Együtt-PM arra kéri Székely László ombudsmant, hogy "járjon el a magyar családok védelmében" az Alkotmánybíróságnál, és segítsen abban, hogy az atomerőmű bővítésére felvett 3 ezer milliárd forintnyi orosz államkölcsön felvételéről szóló döntést alkotmányellenesnek nyilvánítsák. Ez a hitel radikálisan eladósítja Magyarországot, illetve szembemegy azzal az alaptörvénnyel, amelyet éppen a Fidesz fogadott el - mondta Bajnai Gordon. Hangsúlyozta, az Együtt-PM nem adja fel a küzdelmet Paks ügyében, és harcolni fognak azért, hogy a Fidesz és a Jobbik ne az orosz érdekszférába mozgassa Magyarországot.

A jobbikos Sneider Tamás országgyűlési alelnökké választásával kapcsolatos újságírói kérdésre Bajnai Gordon azt mondta: ez azt jelzi, hogy mennyire cinikusan kormányozza a kabinet az országot, de egyben azokat is minősíti, akik passzívan támogatták ezt. Az MSZP-s Molnár Zsolt ügyében sincs kettős mérce, mindenkinek világosan és egyértelműen el kell tudni számolni a múltjával - tette hozzá a szkinhedmúlttal vádolt szocialista politikusról szólva az Együtt-PM vezetője.