Sikeres kötvényaukciót valósított meg ma az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hiszen háromszoros túljegyzés mellett összesen 41 milliárd forint értékben vont be forrást a változó kamatozású államkötvény aukcióján. A 12 hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióján viszont az alacsony keresletre és a hozamok erős szórására tekintettel az ÁKK a meghirdetett mennyiséghez képest kevesebbet fogadott el - így értékelte a mai eseményeket az ÁKK.

A mai napon megtartott 12 hónapos dkj-aukción az alacsony keresletre és a hozamok erős szórására tekintettel a meghirdetett 60 milliárd forintról 33 milliárd forintra csökkentette az adósságkezelő az elfogadott mennyiséget - fogalmaz a közlemény.

Az ÁKK megítélése szerint az aukció eredményét nem a svájci frank árfolyama kapcsán kialakult devizapiaci sokk befolyásolta elsősorban, hanem az az elmúlt év második felében kialakult sajátos állampapír piaci helyzet, amelyben a rövid állampapír hozamok tartósan a jegybank kéthetes betéti kamatszintje alá mérséklődtek. Ezt a véleményt támasztja alá egyértelműen a mai hároméves változókamatozású államkötvény aukciója, amely viszont egyértelműen sikeres volt - hangsúlyozza az ÁKK. Az aukcióra a meghirdetett 20 milliárd forinthoz képest közel 70 milliárd forint értékben érkeztek be ajánlatok, melyekből az adósságkezelő a délelőtti értékesítésen 30 milliárd forint összegben, a délutáni, átlagáras tenderen pedig további 11 milliárd forint összegben fogadott el ajánlatokat.

Egyfelől az a tény, hogy a kötvényaukció esetében az előre meghirdetetthez képest több mint kétszeres mennyiséget sikerült értékesíteni, másfelől az állampapírok másodpiaci hozamai a devizapiaci sokk ellenére is stabilak maradtak, egyértelműen arra utal, hogy töretlen a bizalom a magyar állampapírok iránt - írja az ÁKK közleménye.