Sélleiné Márki Mária közölte azt is, hogy több ellátás egyidejű folyósítására csaknem százan jelentkeztek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ikres gyermekek szülei számára már egy évvel tovább, akár a gyermekek három éves koráig folyósítható a gyed.

Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásának javításáért felelős miniszteri biztos azt mondta: a munkaadókat is egyre inkább érdekeltté kívánja tenni a kormány a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában - fűzte hozzá. Míg a tavalyi szabály szerint két éven át nem kellett járulékot fizetniük, a harmadik évben pedig csak 50 százalékos munkaadói járulékfizetési köztelezettségük volt utánuk, idén már a három vagy többgyermekes anyák után három évig egyáltalán nem fizet járulékot a munkaadó, majd újabb két évig féljárulék-fizetési kötelezettsége van.

Dani Csaba, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője a családtámogatási változásokról szólva elmondta: a gyes is igényelhető többszörösen, ha újabb gyermek születik a családban, és kombinálható is más ellátásokkal. Az is eldönthető, hogy melyik szülő vegye igénybe az ellátásokat, de ezzel kapcsolatban később is megvan a változtatás lehetősége.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy akiknek tavaly azért szűnt meg a gyes-jogosultsága, mert heti 30 óránál több munkát vállalt, idén még a jogosultsági idő végéig újra megkaphatja azt, ha kérelmezik. Március 31-ig igényelhetik a juttatást, akár január 1-jétől visszamenőleg. A gyes ugyan járulékköteles, de mivel adót nem kell fizetni utána, a családi adókedvezmény nem terjeszthető ki rá - hangzott el - míg a gyed kötelezettségeit érintheti az adókedvezmény.