Idén is özönlenek a devizahiteles-perek a különféle bírósági fórumokra. Az Országos Bírósági Hivatal friss kimutatása arról árulkodik, hogy nyár végén majdnem 7500 olyan per folyt a magyar ítélkező fórumok előtt, amelyekben a devizahitelezés valamely pontja adott alapot a jogvitára - olvasható a portálon.

Az esztendő elején nagyjából még nyolcezer devizás eljárás zajlott, majd június végére a szám 6700-ra csökkent, hogy aztán augusztus utolsó napjára újra feljebb kússzon. Az adatokból egyébként arra lehet következtetni, hogy a hitelperek megítélése komoly kihívást jelent a hazai bíróságoknak.

Idén nyolc hónap alatt nagyjából tízezer eljárás vette kezdetét, ennek alapján a bírósági hivatalnál úgy számolnak, hogy egész évben összesen 15 ezer devizahitelper futhat be az első- és másodfokú hazai fórumokra. Tavaly 19 ezer procedúrát regisztráltak.

A devizahitelezés bizonyos pontjairól nem csak a magyar igazságszolgáltatásnak kell állást foglalnia: a témakör számos fontos részletét az Európai Unió bírósága is köteles áttekinteni, miután az utóbbi időben több magyar bíró is a luxembourgi székhelyű testülethez fordult. Lehóczki Balázs az uniós bíróság munkatársa elmondta: az utóbbi hetekben három új magyar ügy futott be Luxembourgba, így jelenleg már kilenc magyar devizahiteles per van a grémium asztalán. Ezek között akad olyan, amely akár komoly horderejű is lehet.

Az egyik friss ügyben például azt feszegetik: a devizahitelesek a forintalapon eladósodottaknál kedvezőbb helyzetbe kerülhetnének-e, ha kiderülne, hogy az árfolyamkockázatot - azt a fogyasztóra hárító hitelszerződési feltétel tisztességtelensége, így semmissége miatt - az ügyfelek helyett mégis a bankoknak kellene viselniük. - Az eljárások általában másfél évig tartanak - jegyezte meg.