Niedermüller Péter szerint az európai ügyészség létrehozását le lehet lassítani, de megakadályozni nem. Hozzátette: olyan csatáról van szó, amelyet a magyar kormány el fog veszíteni.

A politikus emlékeztetett, hogy az európai ügyészség elsődleges feladata az uniós pénzek felhasználásának vizsgálata lesz, de tagállami hatáskörbe nem folyna bele, továbbá a testület vizsgálná a határokon átnyúló áfacsalások ügyét is.

Kiemelte, hogy sok esetben az OLAF-megállapítások után nem indul nemzeti hatáskörben vizsgálat, Magyarországon 51 esetből egyben indított vizsgálatot a legfőbb ügyész.

Legfőbb Ügyészség: minden OLAF-ajánlás után vizsgálat indult

A Legfőbb Ügyészség szerint a szervezet minden olyan esetben nyomozást rendelt el, amikor hozzájuk az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlással fordult.
Az ügyészség kommunikációs osztálya ezt arra reagálva közölte szombaton az MTI-vel, hogy Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője azt mondta, sok esetben az OLAF-megállapítások után nem indul nemzeti hatáskörben vizsgálat, Magyarországon 51 esetből egyben indított vizsgálatot a legfőbb ügyész.
A Legfőbb Ügyészség reagálásban kifejtette: az OLAF 2012-2016. között 28 igazságügyi ajánlást tett, amely bűncselekmény gyanújára utalt. Valamennyi igazságügyi ajánlást nyomozás keretében vizsgálták, illetve vizsgálják a magyar hatóságok - olvasható a közleményben.
Hozzátették: amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

Niedermüller Péter szerint a DK az első perctől kezdve támogatta az európai ügyészség létrehozását, hiszen alapvető érdeke mindenkinek, hogy pontosan nyomon követhetőek legyenek az uniós források. A szervezet létrehozása nem csorbítaná a nemzeti igazságszolgáltatási szervek szuverenitását.

"A magyar kormánynak nem érdeke az átláthatóság, (...) mindössze arról van szó, hogy az európai uniós pénzekkel is az illiberális demokráciát építi, és azon van, hogy a kormányhoz tartozó holdudvarhoz juttassa ezeket a pénzeket" - fogalmazott a DK-s politikus.

Trócsányi László az uniós igazságügy-miniszterek pénteki máltai informális tanácskozása után azt nyilatkozta, hogy továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagállamok között az európai ügyészség létrehozásának kérdésében, az uniós állam- és kormányfők megerősített együttműködésről dönthetnek márciusban.