Az állami fejlesztési bank 2014. őszi vállalati felmérése alapján a megtorpant a javuló trend és egyre több cég szenved forráshiányban Magyarországon.

Az MFB-Indikátor vállalati felmérésben résztvevő - és egyben a magyar vállalati szektort reprezentáló - cégek között 2014. őszre másfél éves szint közelébe (30,6 százalék) ugrott a folyó költségek fedezésének gondjaival küzdő vállalkozások részaránya. A forrásoldali problémákat jelzi továbbá, hogy rekordszintre emelkedett (18,4 százalék) a fejlesztésekbe forrásbevonás nélkül vágó cégek aránya, s a vállalatok csaknem fele (44,7 százalék) továbbra is forráshiányból adódóan halaszt el bizonyos beruházásokat. A forrásbevonást és a beruházást tervező vállalatok helyett 2014 őszén a kivárásra berendezkedő cégek jelezték elsősorban, hogy kedvezően változott a finanszírozási pozíciójuk, azaz a forráshelyzet javulása kevésbé ad lendületet a fejlesztéseknek, mint korábban.

Kedvező irányú változás, hogy 2014 tavasz és ősz között a jelentős mértékben belföldi vásárlóerőre támaszkodó szolgáltató szektor legtöbb ágazatában visszaesett a külső forrásra nem szoruló és a beruházást sem tervező (azaz visszafogott tevékenységet folytató) cégek hányada, s a bevételei teljes egészét belföldön realizáló vállalati körben nőtt legjobban a finanszírozási helyzet javulását érzékelők aránya. Míg 2014 tavaszán a hazai vállalatok negyede (27,4 százalék), addig ősszel a cégek harmada (33,4 százalék) vélte úgy, hogy kedvezőbb lesz a finanszírozási helyzete a következő 12 hónapban.

Jó, hogy lép az MNB

A felmérés szerint 2014. tavasz és ősz között megállt a forrásbevonást tervező vállalatok részarányának emelkedése, amely mindkét felmérés idején 57 százalék volt, ráadásul a szegmensen belül nőtt az elbizonytalanodók aránya. Ugyanakkor már csak a cégek ötöde (21,4 százalék, ez 2,1 százalékponttal kisebb a tavaszinál) zárkózik el idegen forrás igénybevételétől. A javuló finanszírozási helyzetű vállalatok körében visszaesett, a változatlan vagy romló helyzetű cégek körében erősödött a forrásbevonási kedv, ami találkozik az MNB hamarosan induló nhp+ programjával.

Forrás: MFB
Kép: Napi.hu

Mit kérnek a cégek?

A magyarországi vállalatok elsősorban az olcsó forrásokat keresik: a válaszadók mintegy kétharmada (64,9 százalék) szándékozik vissza nem térítendő támogatást igényelni 2015 őszig. Fokozatos csökkenést követően 2014 őszre 43,8 százalékra olvadt a következő egy évben hitelfelvételt tervező cégek aránya.

A válaszadók harmada fejezte ki érdeklődését a jövőben kombinált (önerőből, visszafizetendő és vissza nem térítendő támogatásból álló) finanszírozási termék iránt, s további 42 százalék a részletek ismeretében tud állást foglalni. Viszonylag egységes a vállalatok véleménye egy ilyen termék ideális összetételéről: a válaszadók által ideálisnak tartott kombinált finanszírozási termék mintegy ötöde állna önerőből, fele vissza nem térítendő támogatásból, s negyede visszatérítendő forrásból.

A felmérést megelőző 12 hónapban a cégek 52 százaléka igényelt valamilyen hitelterméket, ez 9 százalékponttal magasabb, mint amekkora 2013 őszén a következő 12 hónapban hitelfelvételi szándékot jelző cégek aránya volt. A tervezettet meghaladó arányú hitelfelvételben az erősödő belföldi kereslet, a javuló megtérülési kilátások és a csökkenő hitelköltségek játszhattak szerepet - vélik a bank szakértői.

A kölcsön felvétele előtt változatlanul a kamatok nagyságát mérlegelik legfőképpen a hazai vállalatok, míg másodsorban az egyéb forrásköltségek nagyságát veszik számításba. Vélhetően a süllyedő hitelkamatokkal összefüggésben nőtt a biztosítékok mértékének és a szükséges önerő nagyságának fontossága 2014 tavasz óta.

Mi lesz a hitelkamatokkal?

A hitelkínálat várható alakulásával kapcsolatos optimizmus 2011 ősze óta tartó erősödése megtorpant. A következő 12 hónapban a magyarországi cégeknek továbbra is nagyobb része (47 százalék) számol a hitelezési piac bővülésével, mint amekkora a szűkülést prognosztizálók aránya (7 százalék), míg fél évvel korábban 52, illetve 6 százalék volt az arány.

A vállalatok ötöde várakozásai szerint csökkennek, 14 százalékuk szerint emelkednek, s kétharmaduk véleménye alapján pedig nem változnak a következő 12 hónapban a hitelkamatok, s a tavaly tavaszi felmérésnél tapasztalt derűlátás a kamatvárakozásoknál is enyhült 2014 őszére.