A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel, és azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nem áll biztosítási jogviszonyban - olvasható a portálon.

A nyugdíjkorhatár 2010. óta fokozatosan emelkedik. Idén az 1952. második félévében születettek töltik be nyugdíjkorhatárukat, Az 1953-ban születettek, mivel nyugdíjkorhatáruk a betöltött 63. életév, 2016-ban válnak öregségi nyugdíjra jogosultakká. Öregségi résznyugdíjra lesz jogosult az a személy, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik. Az öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idővel szerzünk jogosultságot.

Mikortól kérjük az ellátást?

A különbség az időpontok között: ha 2015-ben vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összegét a 2015. évi szabályok szerint számítják ki, és már részesülünk a 2016. évi éves nyugdíjemelésben. Ha 2016-tól vonul nyugdíjba, a 2016. évi kiszámítási szabályok szerint történik a nyugdíjszámítás és az évi rendszeres nyugdíjemelés először 2017-ben következik be.

A 2016. évi nyugdíjszámítási szabályokban új lesz az úgynevezett valorizációs szorzószámok meghatározása, amely a nyugdíj megállapítást megelőző év kereseti szintjéhez emeli a korábbi évek kereseti adatait - írja az Adó.hu. A szintre igazítás az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedésének alapul vételével történik és az évente meghatározott szorzók jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére.

Kivárással kedvezőbb is lehet

Ha 2016-ban mégis a korábbi év, 2015-ben történő nyugdíj-megállapítás mellett döntünk, a 2016-ban benyújtott kérelem megfelelő határidőben történő visszavonása mellett lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek - köztük a biztosítási jogviszony hiánya is - már ebben a korábbi időpontban fennálltak.

Ha a feltételek megengedik, nem szükséges a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a nyugdíjat igénybe venni. A nyugdíj megállapítása nélküli továbbdolgozás - ha megengedett - a nyugdíj összegét kedvezően befolyásolja. Aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 nap szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A növelés mértéke 30 naponként az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka - írja az Adó.hu.