Vlagyimir Putyin orosz elnök 2015. februári budapesti látogatása alkalmával több megállapodást kötött az orosz és a magyar fél, amely a kultúrát és oktatást is érintette, ezek között szerepelt egy ösztöndíjprogram is. Most kiderült, hogy hányan vettek/vesznek részt ebben a programban, miután erre vonatkozó írásos kérdést intézett Heringes Anita MSZP-s országgyűlési képviselő Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterhez.

A felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást 2015. február 17-én írta alá az Oroszországi Föderáció Oktatási és Tudományos Minisztériuma és Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma. A megállapodás keretében a felek kölcsönösen évente 200-200 állami felsőoktatási ösztöndíjat ajánlanak fel a másik fél állampolgárai számára - írja Balog Zoltán megbízásából adott válaszában Rétvári Bence államtitkár.

Orosz ösztöndíjasok Magyarországon (2016/2017)
Fogadó intézmény Létszám (fő)
Budapesti Corvinus Egyetem10
Budapesti Gazdasági Egyetem6
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem4
Debreceni Egyetem
1
Eötvös József Főiskola1
Eötvös Loránd Tudományegyetem31
Eszterházy Károly Egyetem
3
Kaposvári Egyetem
2
Károli Gáspár Református Egyetem
1
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
2
Nyugat-Magyarországi Egyetem3
Óbudai Egyetem
1
Pannon Egyetem2
Pécsi Tudományegyetem
5
Szent István Egyetem
3
Összesen
75
Forrás: parlament.hu

Az ösztöndíjprogramban a 2015-2016-os tanévben lefolytatott pályázat alapján először a 2016/2017-es tanévben vettek, illetve vesznek részt magyar hallgatók. Összesen 20 fő nyerte el az orosz fél által biztosított ösztöndíjat, tízen az őszi, tízen pedig a jelenleg is zajló tavaszi szemeszterre. A hallgatók részképzéseken vettek, illetve vesznek részt, a végzős hallgatók további előmenetelét, pedig az anyaintézményeik követik nyomon - írja Rétvári Bence

A magyar fél az ösztöndíjakat a nemzetközi állami ösztöndíjakat kezelő Stipendium Hungaricum program keretében, illetve az arról szóló kormányrendeletben foglaltak alapján ajánlja fel.

Magyar ösztöndíjasok Oroszországban (2016/2017)
Küldő intézmény Képzés
Debreceni Egyetemszlavisztika10
Debreceni Egyetemangol-orosz3
ELTEorosz-történelem2
ELTEszlavisztika
1
Nyugat-Magyarországi Egyetem 3orosz-magyar tanár1
Nyugat-Magyarországi Egyetem 3szlavisztika2
Pécsi Tudományegyetem 5szlavisztika1
Összesen
20
Forrás: parlament.hu

A szocialista képviselő azt is megkérdezte, hogy a kormányzat figyelemmel követi-e a magyar-orosz felsőoktatási programban részt vett hallgatók elhelyezkedését a tanulmányaik végeztével, az államtitkár válaszából az derül ki, hogy külön nem. "Abban az intézmények karrierközpontjai illetékesek, illetve ebben segítséget nyújt a magyarországi Diplomás pályakövető rendszer, amely az intézmények rendszeres adatszolgáltatásán alapul" - olvasható a dokumentumban.

A 2016-2017-es tanévben az orosz pályázók közül 103 fő nyerte el az ösztöndíjat, közülük 75-en kezdték meg ténylegesen magyarországi tanulmányaikat (25 hallgató jelezte, hogy visszalép az ösztöndíjától, 3 ösztöndíjas pedig halasztást kérvényezett).

A 2017 szeptemberében induló képzésekre szóló pályázati időszak jelenleg is zajlik, az idei jelentkezésekről csak annak lezárását és a beérkezett pályázatok feldolgozását követően állnak majd rendelkezésre adatok - zárta válaszát Rétvári Bence.