Szeged polgármestere szerint a jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, "magas ívben tesz" a bérből és fizetésből élőkre. Baloldali fordulatra, baloldali kormányzásra van szükség - hangoztatta a politikus az MTI beszámolója szerint.

Botka László szerint a dolgozókat védő intézkedésekre van szükség, csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, a luxust meg kell adóztatni, a kisemberekből erős, széles középosztályt kell létrehozni. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha a gazdagok egymilliós fizetés, vagy százmilliós vagyon felett kiveszik a részüket a terhekből - mondta az MSZP-s politikus.

Ehhez be kell vezetni a megélhetési minimumot, amelyre a magyar állam vállal garanciát mindenkinek, aki ledolgozta a magáét és akinek legális bejelentett munkája van. Ezen szint alá nem lehet menni sem nyugdíjakban, sem fizetésekben. E szint alá akkor sem lehet menni, "ha Putyin holnapra ígér még egy atomerőművet".

A politikus szerint meg kell erősíteni a szakszervezeteket, vissza kell állítani az országos érdekegyeztetést, újra kell írni a munka törvénykönyvét. Azt mondta, senki ne keressen többet a közszférában a köztársasági elnöknél.

A magánszférában sem árt a mértéktartás, ezért ha 2018-ban megválasztják, előírja a közepes és a nagyvállalatoknak, egyeztessenek dolgozóikkal az elfogadható bérkülönbségekről.

Botka szerint a közmunkások bérét a minimálbér szintjére emelnék, de a minimálbért is meg kell emelni, ahogy a közalkalmazottak bérét is. Emellett törvénnyel szüntetné meg a férfiak és a nők bére közötti különbséget.