A Fiscal Monitor keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei ezúttal is elkészítették legfontosabb táblázataikat, amelyek az államháztartási folyamatokat mutatják be - ismerteti az elemzést a portfolio.hu. Ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy 2013-ban és 2014-ben mekkora bruttó finanszírozási igény jelentkezik egy-egy országban a GDP arányához mérten. Ebből kiderül: a feltörekvő gazdaságok között Magyarország ebben a tekintetben az "élen jár". Ezek szerint 2013-ban a magyar GDP 20,8 százalékának megfelelő finanszírozási forrást kell bevonjon a magyar állam, jövőre pedig 20,1 százaléknyit. Ebben a rangsorban hazánkat csak Egyiptom, Pakisztán és Jordánia előzi meg a feltörekvő gazdaságok között.

Az IMF szakértői egyébként az idei évre 2,7 százalékos, jövőre 2,8 százalékos költségvetési hiányt valószínűsítenek Magyarország esetében.

A Valutaalap hosszú távon nem aggódik a magyar költségvetési folyamatok miatt. Prognózisa szerint 2018-ig folyamatosan 3 százalékos alatt maradhat a GDP-arányos államháztartási deficit.

Ennél lényegesen komorabb képet fest az IMF az államadósság várható alakulásáról. Úgy véli ugyanis, hogy a következő években lényegében nem csökken tovább a magyar adósságráta. Ez feltehetőleg azzal függ össze, hogy a Valutaalap szakértői borúsabbnak látják a magyar növekedési kilátásokat, 2018-ra például még mindig csak 1,6 százalékos növekedést jeleznek előre.

Az IMF mostani prognózisa abből a szempontból is lesújtó képet vetít előre, hogy elemzői szerint idén megfordul az újraelosztási ráta eddigi csökkenő trendje és emelkedésbe vált. 2007 után először ismét 50 százalék fölé emelkedik a mutató értéke, ami azt jelenti, hogy a megtermelt GDP több mint felét osztja újra a magyar államháztartás.

A számok arra utalnak, hogy a kiadási oldal esetében meghirdetett reformértékű lépések hatásai nem lesznek érzékelhetőek. Ez összecseng azokkal a véleményekkel, miszerint az elmúlt időszakban feledésbe merültek a nagy ívű programokban megfogalmazott intézkedések.