Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétfői prognózisukban az MNB-alapkamat 0,15 százalékpontos újabb csökkentése mellett azt is valószínűsítették, hogy a magyar jegybank az egynapos hitelezési rátát 1,45 százalékról 1,30 százalékra, az egyhetes repokamatot 1,35 százalékról 1,20 százalékra csökkenti. A JP Morgan elemzői ugyanakkor nem számolnak a mínusz 0,05 százalékos betéti kamat módosításával. Ezt azzal a véleményükkel indokolták, hogy a negatív ráták hatékonysága "általánosságban is megkérdőjelezhető", másrészt ezt a betéti eszközt a kereskedelmi bankok alig használják, és így csekély a hatása a piaci kamatokra.

Szerintük az is valószínűtlen, hogy az enyhítési ciklus jelenlegi szakaszában az MNB a kamatcsökkentésekhez új, nem konvencionális enyhítési eszközöket társít, de ez változhat a kamatcsökkentési sorozata vége felé, vagy befejeződése után. A JP Morgan londoni közgazdászainak várakozása az, hogy az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülés utáni közleményében további kamatcsökkentési szándékot jelez a piacnak.

A cég jelenlegi előrejelzése szerint az MNB 0,50 százalékig, vagy még alacsonyabbra csökkenti irányadó kamatát a mostani enyhítési ciklusban. A JP Morgan elemzői augusztusra várják az utolsó kamatcsökkentést, amely prognózisuk szerint 0,10 vagy 0,15 százalékpontos lesz.

Újabb vágás jöhet

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a márciusi 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés "nem volt elszigetelt jelenség", így ennek megfelelően keddre is újabb, hasonló mértékű enyhítést várnak elemzők. A cég várakozása szerint a kamatfolyosó is lejjebb kerül, mivel az MNB valószínűleg az egynapos hitelezési rátát is csökkenti.

A Morgan Stanley számításai szerint - teljes átszűrődést feltételezve - 0,8 százalékponttal csökkentheti az éves összevetésű magyar inflációs ütemet a baromfihús, a tojás és a tej, valamint a vendéglátóipari és az internetszolgáltatások forgalmi adójának tervezett csökkentése. Az elemzők becslése szerint az előbbi termékcsoport együtt 2,7 százalékos, a utóbbi szolgáltatáscsoport 4 százalék körüli súllyal szerepel a magyar inflációs termékkosárban. A Morgan Stanley elemzői szerint mindez az általuk eddig vártnál hosszabb ideig biztosíthat kedvező inflációs környezetet az MNB számára.

Az elemzők szerint mindez, és az MNB "ultraenyhe" alapállása együtt felveti annak lehetőségét, hogy a magyar jegybank jóval a Morgan Stanley által jelenleg 1,00 százalékon valószínűsített mélypont alá csökkenti alapkamatát. A cég közölte, hogy a keddi kamatdöntés és az utána esedékes közlemény ismeretében újraértékeli az MNB további kamatpályájára szóló előrejelzését.

Nem a kamatvágás a lényeg

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is azt hangsúlyozták előrejelzésükben, hogy ezúttal nem elsősorban a keddi kamatdöntő ülés eredménye a fontos - hiszen az MNB már jelezte a piacnak, hogy újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés valószínű -, hanem az ülésről kiadott közlemény. Elemzők szerint ugyanis a piac figyelme most arra összpontosul, hogy mennyi ideig folytatódik a magyar jegybank újabb enyhítési ciklusa. A BofA-Merrill Lynch elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy az MNB 0,90 százalékig csökkenti - és 2017-ben is ezen a szinten tartja - alapkamatát.

A Cityben vannak ennél agresszívabb - jóllehet feltételes - előrejelzések is az MNB várható kamatpolitikájára. A Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői azt sem zárják ki, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs és külső monetáris környezetben az MNB zéróra csökkenti alapkamatát. Ugyanakkor hozzáteszik: ennek feltételei között lenne egyebek mellett az, hogy az euróövezeti jegybank (ECB) még további enyhítési lépéseket tegyen.