Az MFB-Indikátor előző felmérés óta bekövetkezett csökkenése (-0,3 pont) elsősorban a vállalatok által a makrogazdasági környezetben érzékelt tartósan negatív tendenciákra vezethető vissza. Ennek piaci hatása azonban a korábbi felmérésekhez képest visszafogottabb volt, s elsősorban a külföldi kereslet mérséklődésében öltött testet. Kismértékű javulást mutat a finanszírozási és beruházási helyzet, azonban az 50 pont alatti érték mindkét esetben a vállalatok kivárására, a forrásbevonás, illetve a fejlesztések elhalasztására utal.

A 2012. tavaszi eredmények a cégek működési környezetének további romlásáról számolnak be: a makrogazdasági index ismét 40 pont alá süllyedt (38,9), ami jelzi, hogy a makrogazdasági feltételek továbbra is komoly akadályozói a cégek tevékenységének. A felmérésben szereplő vállalatok a 2011. tavaszinál és őszinél is lassabb (0,9 százalékos) GDP növekedéssel és magasabb (6,1 százalékos) inflációval számolnak a következő 12 hónapban (azaz a cégek válaszai alapján hosszabb távon akár egy elhúzódó stagflációs időszak veszélye is fennáll).

forrás: MFB

A Piac-index értéke (44,4) mérsékelt ütemben tovább csökkent, miközben a felmérés eddigi történetében először szűkült a külső és belső folyamatok közötti különbség, azonban ez elsősorban a külföldi piacok húzóerejének gyengülésére vezethető vissza, s csak kismértékben járult hozzá, hogy a belföldi piaci helyzet stabilizálódott, ill. nem romlott tovább (az exporttevékenység azonban ettől függetlenül az eredményes vállalati működés kulcsa maradt).

A Beruházás-index értéke (47,5) a konszolidálódás jeleit mutatja a fél évvel ezelőtti rendkívül erős visszaesés után. A 2011. őszi eredményhez képest mért kismértékű javulás azonban egyelőre nem utal a beruházási aktivitás felpörgésére, a kivárás jellemző a vállalatokra. A visszafogott fejlesztési aktivitás egyik fő indoka, hogy az MFB-Indikátor felmérés eddigi történetében még soha nem volt ilyen magas a kapacitásfelesleggel küzdő cégek aránya.

A Finanszírozás-index értéke (49,8) enyhe konszolidálódást mutat a fél évvel ezelőtt mért zuhanást követően, azonban a mérsékelten emelkedő forráskereslet, s a hitelfelvételi feltételek valamelyest javuló megítélése mellett a hazai vállalati szektor egyre markánsabb kettészakadása figyelhető meg: kezd kialakulni egy hitelnélküli működésre berendezkedő vállalati kör, miközben egy másik jelentős csoport egyre kilátástalanabb finanszírozási helyzetbe sodródik.